FinansNyhet

Banksektorn bäst på IT-säkerhet 

Publicerad

Svenskarna har högst förtroende för banksektorn när det gäller IT-säkerhet och hantering av känslig information, enligt en rapport från IT-säkerhetsföretaget Sentor.

olof swahnberg

”Trots att förtroendet för banker har sjunkit med 14 procentenheter det senaste året, toppar banksektorn förtroendelistan hos svenska folket tätt följd av sjukvårdssektorn”, skriver Sentor i ett pressmeddelande.

Det senaste årets skriverier och offentliggöranden om penningtvätt visar sig ha påverkat kundernas förtroende för bankväsendet. Trots att banker fortfarande toppar förtroendelistan har svenskarnas förtroende för sektorn sjunkit med 14 procentenheter sedan 2018.

– Banker är generellt beredda att investera mer i IT-säkerhet än många andra branscher. De har mycket att vinna på digitalisering, samtidigt som kunders förtroende för säkerheten är centralt för verksamheten. Sektorn omfattas även av flera regelverk och compliance-krav som bidrar till att skapa trygghet och driva säkerhetsarbetet framåt, säger Kalle Zetterlund, teknikchef på Sentor

Annons

Rapporten ”Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019” baseras på en undersökning utförd av undersökningsföretaget Ipsos på uppdrag av Sentor. 1 006 webbintervjuer har genomförts bland allmänheten i åldrarna 18 till 75 år. 

 

Svenskarnas förtroende för olika branscher och aktörer:

1. Bank 73 %

2. Sjukvård 71 %

3. Myndigheter 67 %

4. Kommuner 56 %

5. Företag 46 %

6. E-handelsföretag 41 %

7. Streamingtjänster 40 %

8. Politiska partier 28 %

9. Medier 25 %

10. Spelbolag 12 %

11. Sociala Medier 12 %

Annons