Realtid

"Jättesvek" – kritiken mot Nordeas nya policy

nordea
Jakob König på Fair Finance Guide pekar bland annat på att Nordea gav ett miljardlån till Equinor, en norsk jätte inom fossila bränslen. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT/Linkedin)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 10 juni 2025Publicerad: 10 juni 2025

En ändring i Nordeas utlåningspolicy gör att banken kan finansiera jakten på olja i norra Arktis. Det får hård kritik från miljöorganisationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

trubbigt
Spela klippet
Realtid TV

"Trubbigt verktyg" – kritiken växer mot nya kreditlagen

06 juni 2025

Nordea (börskurs Nordea) har tidigare sagt att man håller hållbarhet högt och har bland annat initierat ett projekt för koldioxidlagring under Nordsjön.

Nu får dock storbanken kritik från Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen.

Missa inte: Massflykt från Nordea: ”Flera års förtryck”. Realtid

Deras granskning visar nämligen att Nordea har blivit den första svenska banken att sänka sina hållbarhetskrav i sin utlåningspolicy.

”Tror många vill byta bank”

Enligt rapporten innebär förändringarna att banken nu tillåter nya lån till företag verksamma inom några av de mest klimat- och miljöskadliga sektorerna, inklusive utvinning av oljesand, skifferolja och oljeprospektering i Arktis.

Förändringen markerar en tydlig kursändring i Nordeas hållbarhetsarbete och väcker kritik från miljöorganisationer.

Amerikanska banker har ändrat sin inriktning på hållbarhetsmålen, och nu ser Nordea ut att ta ett steg åt samma håll. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT)
ANNONS

Sedan tidigare har flera amerikanska banker under Donald Trumps tid vid makten rört sig i liknande riktning, men det är första gången ett liknande steg tas av en svensk storbank.

”Det här är ett jättesvek mot Nordeas bankkunder. Jag tror att många blir väldigt besvikna och vill byta bank. Det finns ju andra banker som inte sysslar med sån här klimatförstörande finansiering”, säger Jakob König, chef på Fair Finance Guide i Sverige, till Realtid.

Missa inte: Nordea väljs in i global bankallians: ”Hedersuppdrag”. Realtid

ANNONS

Samarbetar med Equinor

I rapporten framkommer också att Nordea redan innan policyn formellt ändrades beviljade ett miljardlån till norska oljebolaget Equinor, trots att detta strider mot bankens tidigare regler.

Equinor är involverat i flera kontroversiella projekt, bland annat i Vaca Muerta i Argentina – ett skiffergasprojekt vars framtida utsläpp beräknas överstiga Sveriges territoriella koldioxidutsläpp många gånger om.

Nordea sågas för sin hållbarhet – påverkar kunderna

Nu kommer det kritik från olika håll mot hållbarheten inom Nordea.

Bolaget är även aktivt i Arktis där det planerar att återuppta produktionen vid Wistingfältet, ett projekt som, om det genomförs, blir världens nordligaste oljefält.

ANNONS

Hänvisar till europeisk energisäkerhet

Området är känt för sin höga biodiversitet och gränsar till känsliga naturreservat. En utvinningsolycka i detta område skulle kunna få allvarliga miljökonsekvenser.

Nordea har försvarat sin policyförändring med hänvisning till Europas energisäkerhet.

Missa inte: Krismöten på Nordea efter nya avhopp. Realtid

”I dag står norsk naturgas för nästan hälften EUs import och därmed för en bärande del i energisäkerheten. Som en av de största bankerna i Norge ser vi det som vårt ansvar att stötta de bolag som hjälper Europa att komma ur sitt beroende av rysk gas”, säger Nordeas presskommunikatör Annie Edwards till Realtid.

”Nordea är fortsatt mycket restriktiva vad gäller okonventionella utvinningsmetoder, inklusive utvinning i Arktis. Vi har samma policy som norska staten för vad som är tillåtet och inte tillåtet i Arktis, men vi har valt att i den nya policyn inte konkret ange detta då vi gör en samlad bedömning av våra kunder där klimat- och miljöpåverkan väger tungt.”

Köper inte försvaret

Men König menar att det argumentet är svagt.

ANNONS

”Nordeas försvar håller inte alls. Dels har Internationella Energirådet slagit fast att det inte behövs fler fyndigheter för att klara energibehoven. Dels tar det många år innan nya oljekällor är uppe i produktion och då är vi i en helt annan sits än idag. Då riskerar källorna snarare att bli strandade tillgångar”, säger König till Realtid.

Nordea: Svensk ekonomi har bottnat – återhämtningen är i gång

Trots geopolitiska skälvningar och pågående handelskrig står Sverige förvånansvärt stadigt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS