Flera internationella banker har minskat sin klimatambition. Nordea satsar dock vidare – med koldioxidinfångning.
Nordeas klimatdrag: Gräva ner koldioxid under havet


Mest läst i kategorin
När miljömål sätts upp för att minska koldioxid i atmosfären brukar de flesta åtgärder handla om att begränsa utsläppen.
Men det finns också andra sätt, som koldioxidinfångning. Det inkluderar en rad olika tekniker, som att plantera skog och återställa våtmarker liksom direkt luftinfångning.
Missa inte: Rockad i Nordeas topp: ”Stämmer att jag lämnar”. Realtid
Nu satsar Nordea (börskurs Nordea) på att fånga in koldioxid och lagra den under Nordsjön. Banken har köpt kolkrediter motsvarande 68 000 ton koldioxid, skriver Bloomberg.
Lagras under havsbotten
Företaget som Nordea samarbetar med är norskt och heter Inherit Carbon Solution.
Tanken är att företaget ska avskilja koldioxid från en biogasanläggning, göra det till vätska, och sedan förvara det under Nordsjön.

Nordea: Dags att flagga för räntehöjningar
Inflationsspöket fortsätter gäcka svensk ekonomi.
”Genom detta åtagande ökar vi takten i våra hållbarhetssatsningar för den egna verksamheten och stödjer den viktiga uppskalning av innovativa lösningar som krävs för att nå långsiktiga klimatmål och hålla den globala uppvärmningen inom Parisavtalets gränsvärden”, säger Peter Sandahl, som är klimat- och miljöchef på Nordea, i ett pressmeddelande.
Nordea har minskat utsläppen
Nyheten kommer samtidigt som bankvärldens relation till klimatmålen har ifrågasatts. I USA har Donald Trumps återinträde i Vita huset inneburit att flera banker har sett över sina strategier.
Exempelvis har storbanker som Morgan Stanley lämnat klimatinitiativet Net-Zero Banking Alliance (NZBA), där bankerna har kommit överens om att vara utsläppsneutrala till 2030.
Nordea satsar dock ännu på att vara koldioxidpositiv till den tidpunkten, meddelar Sandahl, som också säger att banken har minskat sina egna klimatutsläpp med 53 procent från 2019 till 2024.

EQT-grundarens nya tjänst för skogsägare: ”Enorma affärer”
Projektet har redan lockat tiotusentals skogsägare.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.