Royal Bank of Scotland hade kunnat bli Storbritanniens Lehman Brothers, men regeringen gick in och räddade den. Nu har man sålt sin sista aktie.
130 miljarder back – så dyr blev räddningen av RBS


Mest läst i kategorin
2008 höll det finansiella systemet på att rasa igenom fullständigt. Flera banker gick omkull – och finanskrisens skador hade förmodligt varit ännu större om inte regeringar behövt gå in och rädda sina krisande banker.
En av dem var Royal Bank of Scotland (RBS), som nästan helt köptes av den brittiska regeringen.
Missa inte: Brittiska staten kan skjuta på försäljningen av sin andel i Natwest. Realtid
Nu, 17 år senare, har banken som numera heter Natwest inte längre staten som ägare, skriver The Guardian.
Köpte nästan hela banken
Den brittiska regeringen har sålt sina sista aktier, vilket markerar slutet på en av de mest dramatiska episoderna i brittisk bankhistoria.
Räddningspaket var värt 45 miljarder pund 2008 och räddade banken från kollaps under den globala finanskrisen.

RBS blev under krisen symbolen för finansiell övermod, efter en aggressiv expansionsstrategi som kulminerade i det rekordstora förvärvet av nederländska ABN Amro för 49 miljarder pund 2007.
När kreditmarknaderna frös bidrog detta till bankens fall, och staten tvingades ta en ägarandel på 84 procent för att säkra ekonomin och skydda insättningar.
Missa inte: Meta samarbetar med banker mot onlinebedrägerier. Realtid
Senaste nytt
Inte fått tillbaka allt
Bankens återhämtning har varit långsam och smärtsam. Antalet anställda har minskat kraftigt, den internationella närvaron har krympt, och investeringsverksamheten har bantats rejält.
För att markera ett nytt kapitel bytte banken 2020 namn till Natwest och har sedan dess fokuserat på den brittiska marknaden.

Undersökning: Så har stormen på börsen ändrat hur vi investerar
Börsen har hittills varit allt annat än lugn i år.
Affären innebär att staten nu helt har lämnat de banker den räddade under krisen.
För Natwest blev dock notan för skattebetalarna hög – staten har endast återfått cirka 35 miljarder pund, vilket motsvarar en förlust på drygt 10 miljarder pund (omkring 130 miljarder kronor), skriver Sky News.
”Rätt beslut”
Trots detta menar Storbritanniens finansminister Rachel Reeves att det var klokt att rädda banken.
”Vi skyddade ekonomin i en kristid för nästan 17 år sedan, nu fokuserar vi på att säkra Storbritanniens framtid i en ny era av global förändring”, säger hon.
Missa inte: Goldman Sachs bankir lurade kollegor i miljardhärva – får två års fängelse. Realtid
Staten har inte heller bara gått back på sina räddningsaktioner. När det gäller Lloyds Banking Group gjorde staten en vinst på 900 miljoner pund efter en tidigare privatisering 2017.
Åtstramningar följde
Privatiseringsprocessen har pågått gradvis genom utdelningar, försäljning till institutionella investerare samt aktieåterköp.
Med den sista aktieförsäljningen avslutas nu en era som påverkade både landets ekonomi och politiska landskap djupt, där många fortfarande kopplar bankens kollaps till efterföljande år av åtstramningar och nedskärningar inom offentlig sektor.

Banker ställs till svars för slopade klimatmål
Högljudd kritik på årsstämmorna.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.