Finans Nyhet

Bakläxa från FI om penningtvättsrapportering

Taggar i artikeln

Finansinspektionen
Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.
Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.
Publicerad

Rapporteringen om penningtvätt är i dag väldigt låg bland flera aktörer. Banker, fondbolag, revisorer, advokater, fastighetsmäklare och auktionshus får i dag brev från Finansinspektionen.

Realtid.se

Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen och Dan Eliasson, rikspolischef, meddelar i dag i en debattartikel i SvD Näringsliv att Finansinspektionen nu skickar ut ett brev med vägledning  och information om penningtvättreglerna. Breven skickas till Banker, fondbolag, revisorer, advokater, fastighetsmäklare, auktionshus och andra som hanterar kontanter.

Broschyren ”Rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism” är framtagen av FI tillsammans med samordningsorganet för tillsyn över åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.''

Erik Thedéen och Dan Eliasson skriver att bankerna står för omkring hälften av alla penningtvättsrapporter som skickats till Finanspolisen. De menar att rapporteringen i dag är väldigt låg bland flera aktörer och företag som exempelvis värdepappersbolag, kreditmarknadsbolag, revisorer, skatterådgivare, advokater och fastighetsmäklare.

Annons

"Vägledningen ska hjälpa företag att lättare identifiera det som är misstänkt i den egna verksamheten i syfte att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Tanken med vägledningen är även att höja kunskapen hos allmänheten om vad penningtvätt och finansiering av terrorism är som årligen tillsammans omsätter mångmiljardbelopp i Sverige", skriver debattartikelförfattarna.

De uppger att det inte bara kommer en ny penningtvättslag under 2017. Sverige får även sina betyg i utvärderingen som Financial Action Task Force genomfört. Spelbranschen kommer att omfattas i större utsträckning av penningtvättsregelverket och ett svenskt register om verkliga huvudmän, det vill säga exempelvis ägare av ett bolag, är på gång.

"Företag utnyttjas regelbundet för penningtvätt. De kriminella aktörerna hittar dessutom ständigt nya sätt att genomföra penningtvätt och det är angeläget att de som är rapporteringspliktiga följer med i utvecklingen. Det ställs därför höga krav på att de måste ha riskbaserade rutiner, god kundkännedom och även högkvalitativa och intelligenta system som identifierar misstänkta transaktioner".

Annons

De poängterar även att det är viktigt att alla aktörer som står under tillsyn tar sitt ansvar men även att kunderna som besvarar banker  banker och andra företags frågor om transaktionerna.

Annons