Finans Nyhet

Baker & McKenzie i lyxrese-affär

Publicerad

Schweiziska Kuoni, Apollo-ägare, köper lyxresebolaget Lime Travel. Mattias Hedwall på Baker & McKenzie hjälpte till.

Baker & McKenzie-advokaten Mattias Hedwall biträdde schweiziska Kuoni vid köpet av svenska lyxresebolaget Lime Travel, meddelar byrån i ett pressmeddelande. Hedwalls biträden: Anna Orlander och Olof König, med flera.

Hedwall uppger till Realtid.se att Baker & McKenzie är Kuonis huvudsakliga juridiska rådgivare, och att han själv jobbar mycket med retailföretag.

Lime Travel å sin sida anlitade Lennart Tengroth, som arbetat på Vinge i 20 år, mycket med Stenbeckbolag enligt denna Affärsvärlden-artikel.

Annons

Som finansiell rådgivare fungerade Håkan Persson på Experia.

Både Tengroth och Persson valdes per rekommendation enligt Lotta Kronstam, som ägde 48 procent av Lime Travel och är den som grundade bolaget för ungefär 15 år sedan. Utöver Kronstam ägde ett antal andra privatpersoner Lime Travel (dock inte hennes man, vinexperten Bengt-Göran Kronstam).

Förhandlingarna kring affären har enligt Mattias Hedwall ägt rum i Stockholm, och enligt Lotta Kronstam främst med Kuonis M&A-avdelnings Roland Roth, schweizare.

Annons

Har det varit hårda förhandlingar med schweizaren?

– De är otroligt korrekta, väldigt mycket ordning och reda, och vet exakt vad vårt företag har stått för, säger Lotta Kronstam och låter nöjd med detta.

Hon nämner Lime Travels välordnade databas som en faktor bakom att förhandlingarna gick smidigt: det gick lätt för schweizarna att få överblick över företaget.

Annons

– Vi har Antares, en Microsoftplattform som innehåller både vår bokföring och alla resedata, säger hon. Hennes förhoppning är att Kuoni på sikt inför en global IT-plattform, men på kort sikt finns inga integrationsplaner.

För köpeskillingen, som inte kommuniceras, ska Lotta Kronstam trygga sin ålderdom – inte primärt resa, det gör hon så mycket i jobbet. Hon kvarstår apropå det som vd i Lime Travel, och uppskattar sina årliga resdagar till ungefär 75.

Skälet till försäljningen uppger Kronstam vara att få ”finansiella muskler”, som ska användas för expansion. Närmast på tur står en öppning av ett försäljningsställe i Helsingborg. Idag finns Lime Travel i Stockholm (högt upp på Birger Jarlsgatan) och i Halmstad.

Varför just Halmstad?

– Det är en stor resestad. Det finns mycket människor med höga krav i Halmstads omgivningar, säger Kronstam och nämner bland annat Båstad.

Lotta Kronstam uppger att Lime Travels storsäljare just nu är resor till Mauritius, Maldiverna och Bali. Utbudet börjar på 25.000 kronor, och den dyraste resa man sålt gick på 150.000 kronor.

– Det var en rundresa på tre veckor i Asien med egna guider.

Lime Travel omsatte drygt 60 miljoner kronor under förra räkenskapsåret och gick med knappt två miljoner kronor i vinst.

Lotta Kronstams närmaste resplaner är först Kuonis huvudkontor i Zürich, och sedan Serre Chevalier i Alperna.

Annons