Fonder

Axa satsar på Norden

Axa Investment Managers vill växa stort både i Norden och globalt, berättar svenskfödde vd:n Andrea Rossi.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2016-02-15

Axa Investment Managers, kapitalförvaltaren som ägs av franska försäkringsjätten Axa satsar på att växa sin tredjepartsdistribution globalt och fördubbla sina tillgångar i segmentet globalt. Samtidigt vill bolaget fördubbla sina totala tillgångar i Norden, uppger Andrea Rossi, den Stockholmsfödde vd:n för den franska kapitalförvaltaren.

Tidigt förra året plockades även tre medarbetare från UBS som fick ansvaret att leda satsningen i Norden. En lokal närvaro är en av de viktigaste kriterierna för att kunna lyckas i en region, säger Rossi.

– Sedan ser inte jag bara Sverige, utan hela Skandinavien som vårt mål. Det är ett intressant område för oss på grund av sofistikerade institutioner som gått långt i sitt tänkande kring investeringar och jag anser att vi har mycket att ge dem. Jag har stora förhoppningar på Skandinavien och vill åtminstone fördubbla tillgångarna här. Idag har vi 3,5 miljarder euro från skandinaviska kunder och till 2020 ser jag gärna att vi uppnår 10 miljarder, säger han.

Förutom Nordensatsningen siktar Axa Investment Managers på att totalt fördubbla sina tredjepartskunder och tillgångar och har därför ökat sin geografiska täckning. Ett nytt kontor i Mexiko har öppnats och liknande planer finns för flera andra länder, enligt Rossi.

Andrea Rossi tillträdde som vd för kapitalförvaltaren för två och ett halvt år sedan och vill att fördubblingen av tillgångarna sker senast 2020.

– Varför jag tror att vi har en chans att göra det är för att vi täcker alla tillgångsklasser, samtidigt som vi har en bra avkastning i dem.

Samtidigt har Axa IM många stora institutioner som kunder och de är alla i ett stort behov av Solvens II-lösningar, där förvaltaren har stor expertis.

– Vi har väldigt många försäkringsbolag och pensionsfonder som kunder och de måste alla matcha sina långsiktiga skulder med sina tillgångar och detsamma gäller de statliga fonderna (så kallade sovereign wealth funds, förf. anm.). Bara de tre kundsegmenten finns det mycket att göra med världen över. Då kommer de titta mycket på räntebärande produkter som vi har mycket av, men i lågräntemiljön så behöver de även avkastning. Aktier blir viktiga men även alternativa tillgångar kommer efterfrågas och där är vi stora, säger Rossi.

Kapitalförvaltaren är bland de största i Europa och förvaltar totalt 700 miljarder euro. Dock har bolaget hittills varit något av en doldis på den nordiska marknaden. Det tillsammans med det numera starkare fokuset på området fick trion Henrik af Donner, Viktoria Orhamn och David Andersson att lämna UBS och ta sig an uppgiften att öka närvaron och stärka varumärket här.

– Det var just det med ett starkt engagemang här som fick oss att komma som ett team. Vi hade en väldigt öppen diskussion om vad som krävs för att sätta flaggan ordentligt i Norden. Vi var tydliga med vad vi tyckte var nödvändigt och ville att Axa också skulle vara på samma linje. Det lockade oss att en så här stor aktör inte var mer etablerad här och det får någon slags entreprenörsådra att bulta, säger Henrik af Donner, co-head of sales för Norden.

Dessutom menar Rossi och af Donner att det ökade engagemanget i Norden kom i helt rätt tid, när försäkringsbolagen nu ska gå över till att rapportera under Solvens II-regleringen, vilket Axa gjort sedan nästan fyra år tillbaka.

– Plötsligt blev vi väldigt relevanta som diskussionspartner för i princip alla de stora nordiska investeringscheferna. Och eftersom Axa inte finns här som försäkringsbolag och inte kommer göra det heller så fungerar inte vi som en konkurrent för de lokala försäkringsbolagen här, utan kan vara en partner för dem, säger af Donner.

Axa IM är en aktiv förvaltare och enligt den investeringsfilosofin så tror Rossi att bolaget kan leverera överavkastning jämfört med jämförelseindex. Samtidigt förstår han de passiva fondernas ökade popularitet.

– Det är ett stort fokus på passiv förvaltning och det har jag förståelse för. Tittar man på alla förvaltare där ute så misslyckas hälften av dem med att slå index. Då är det naturligt att folk köper index och betala lägre avgifter. Men vi tror att vi kan leverera alfa i alla våra tillgångsklasser. Samtidigt har vi några produkter med lägre kostnader, till exempel på räntesidan på räntesidan eller inom vissa smart beta-strategier, men det är det närmaste vi kommer och vi kör alltid lite mer på den aktiva sidan. Det kostar kanske lite mer men jag hoppas att vi kan ge en större avkastning genom vår performance, säger Rossi.

På lång sikt satsas det på båda kundsegment i Norden men till att börja med ska det fokuseras på institutionella investerare, för att få större mandat och genomslag i början.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in