Finans Nyhet

Apple är tillbaka!

Publicerad

Nu är de tillbaka igen. Apples datorer säljer slut snabbare än butikerna får in nya. ”Det är en brist på produkter och kunderna får vänta”, säger försäljningschefen Ian Carpelan på Macoteket. I första hand är det iPod och de virusfria datorerna som lockar kunderna.

Macoteket har sett en omsättningsökning på mellan 15 och 20 procent det senaste året. Men enligt Ian Carpelan har omsättningen för Apple Sverige ökat ännu mer.

– Jag kan inte kommentera om det är mer eller mindre, men jag kan säga att det är mycket, säger Fredrik Hallstan, informationschef på Apple Sverige.

Och för de svenska butiker som säljer Macintosh-datorer har den ökade efterfrågan lett till att de ibland står utan varor att erbjuda sina kunder.

Annons

– Det senaste året har vi haft brist på produkter. Vi säljer slut och både kunden och vi får vänta på nya datorer från fabrikerna, säger Ian Carpelan och tillägger att de utan problem skulle ha kunnat öka försäljningen ytterligare.

Sett till marknadsandelar har Apple stärkt sin position från 2,8 procent sista kvartalet 2004 till 3,1 procent andra kvartalet i år.

Apple Sveriges vd Oscar Bjers sa i DI i april att han trodde att Apple kunde nå 3,5 procent i år. Det är 1,5 procentenheter högre än marknadsandelen 2002.

Annons

Av de som Realtid.se talat med är samtliga överens om att iPod har stor betydelse för försäljningsökningen.

– Många har fått upp ögonen för Apple genom sin iPod. De har laddat ned Apples programvara för pc och plötsligt har Apple inte känts så konstigt längre, säger Ian Carpelan på Macoteket.

Att Apples datorer är virusfria, det existerar helt enkelt inga virus på Macintosh-datorer, har också bidragit till att kunder valt Apple framför PC.

Annons

– Den vanligaste kommentaren är att man bara vill ha något som fungerar, att man kan ladda ned musik hemma utan att det kraschar, säger Ian Carpelan.

Både Elon Gidenstam, produktspecialist för Mac- och infrastruktur på Inwarehouse, och Ian Carpelan tror att den successiva prissänkningen på Macintosh-datorer har fått fler att välja Apple.

– Framför allt går bärbart väldigt bra. De billigare modellerna, som iBook, köps av många privatpersoner, säger Elon Gidenstam.

Och precis som Apple Sveriges vd Oscar Bjers räknar Macoteket och Inwarehouse med att försäljningsframgångarna kommer att öka. Inte minst med anledning av iPod nano som lanserades i dagarna.

– Jag tippar att den kommer att sälja lika bra som iPod mini, alltså kalasbra. Alla vill ha iPod och det driver även försäljningsutvecklingen för datorer, säger Ian Carpelan på Macoteket.

Apple

• Apple i Sverige

Uppgifter om antalet sålda datorer i Sverige visar att Apple ökar i stort sett lika mycket som sina största konkurrenter. Första kvartalet i år ökade HP datorförsäljningen med 66 procent jämfört med motsvarande period förra året. För Dell var siffran 49 procent. Apple, å sin sida, ökade datorförsäljningen med 65 procent.

Källa: Gartner

• Apple Globalt

Leveranserna av Macintosh-datorerna globalt ökade med 37 procent under det andra kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år. Det innebär en större ökning av datorleveranser än konkurrenternas. Dells ökning låg på 24 procent och HP med 16. Sett till marknadsandelar ligger Apple fortfarande efter med en andel på 4,5 procent jämfört med HP:s 15,6 procent och Dells 19,3 procent.

Källa: IDC

Annons