Fonder

AMF lanserar Aktiefond Tillväxtmarknader

AMF Fonder lanserar AMF Aktiefond Tillväxtmarknader med fokus på hållbarhet.

Publicerad 2019-12-12

Det skriver finanssajten Sak & Liv, som därmed bekräftar vad AMF:s vd Jonas Eliasson sade i en intervju med Realtid i höstas.

Den nya fonden kommer att jämföras med det hållbarhetsinriktade jämförelseindexet MSCI Emerging Markets ESG Leaders NR, som innehåller bolag som håller en hög nivå avseende miljö, samhälle och bolagsstyrning. Förvaltare är Henrik Oh som sedan tidigare ansvarar för AMF Aktiefond Asien Stilla havet.

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader har en årlig avgift på 0,40 procent när den köps via fondtorg som till exempel Avanza och Nordnet. Den som väljer fonden för sitt tjänstepensionsparande i en fondförsäkring hos AMF får en årlig avgift på 0,25 procent efter rabatt. 

Fonden kommer, enligt den bedömningen som Eliasson gjorde i oktober för Realtid,  att ha en hög rating när det gäller hållbarhet hos Morningstar. Förvaltningen kommer ske enligt så kallad systematisk eller modellbaserad förvaltning. Det innebär att fondbolaget kommer att lägga in olika parametrar för urval av bolag och modellen kommer sedan att ge förslag till de två förvaltarna om vilka bolag som ska köpas och säljas. 

– Vi förväntar oss att den kommer ha över någon miljard kronor inom ett år, sade Jonas Eliasson. 

Avgiften kommer att ligga på 0,4 procent per år, vilket är i nivå med övriga aktiefonder hos AMF Fonder och som Jonas Eliasson beskriver som konkurrenskraftigt för en aktivt förvaltad fond. 

 

Platsannonser