Finans Nyhet

”Allting är en skröna från SVT”

Publicerad

<pufftextlänk>Polisens razzia mot The Pirate Bay har fått ett händelserikt efterspel. Enligt uppgifter till SVT ska svenska myndigheter fjärrstyrts av den amerikanska regeringen.</pufftextlänk> Det hindrar inte omvärldsbevakaren Pär Brumark, som tidigare menat att justitieminister Bodström har varit helt ovetande om razzian, från att hålla fast vid sin ståndpunkt.

Kritiken har varit hård mot Thomas Bodström sedan SVT:s Aktuellt uppgav att USA hotade Sverige med handelssanktioner om inga åtgärder vidtogs mot The Pirate Bay.

Hoten ska ha skett genom världshandelsorganisationen WTO. En tid senare genomförde polisen ett tillslag mot fildelningshemsidans servrar.

Omvärldsbevakaren Pär Brumark, som i en intervju på Realtid.se den 5 maj 2006 förklarade att Thomas Bodström inte hade någon roll i razzian mot The Pirate Bay, håller i dag fast vid sina uttalanden.

Annons

– Allting är en skröna från SVT. De har drivit detta in i absurdum. Det är citat från mejl och brev tagna ur sitt sammanhang, säger Pär Brumark till Realtid.se.

Tror du att USA har hotat med handelssanktioner?

– När jag har läst SVT:s dokumentation förstår man att det är standardsvar på tjänstemannanivå som man har lämnat till lobbyorganisationer. Jag är hundra procent övertygad att Bodström inte var inblandad.

Annons

Hur kan du vara så säker?

– Det fanns ingen anledning för Bodström att gå in i det hela. Så akut var inte problemet. Det skedde på tjänstemannanivå. Sverige var aldrig i riskzonen att prickas av WTO, det är inte USA som bestämmer det. Det är bara en spekulation från SVT:s sida.

Justitieministernas statssekreterare Dan Eliasson har enligt SVT haft en central roll i de amerikanska kontakterna. Han medgivit att han har haft kontakt med det amerikanska filmindustrins organisation MPAA:s piratjägare John G Malcolm, tidigare åklagare på amerikanska justitiedepartementet. Statssekreteraren har även sagt att USA har hotat med handelsblockader.

Annons

I en brevkonversation med Malcolm skrev Eliasson att han inte tvekade att vidta åtgärder för att öka polisens effektivitet i kampen mot fildelarna. Enligt SVT kontaktade han sedan svensk åklagare och polis för att få till ett tillslag.

Brumark finner finner inte det konstigt att MPAA samtalar med en regering, han menar att deras makt ändå inte är särskilt stor.

– De har i princip ingen makt, men precis som alla andra lobbygrupper i USA har MPAA en lobbyverksamhet i Washington. Vilken större industri har inte kontakter med sin regering? MPAA i Sverige visste garanterat inte att razzian skulle ske, och jag är säker på att MPAA i USA inte heller visste det. Det finns ingen anledning för Bodström att lägga sig i när polisen redan har varit där inne i en razzia i samband med de tjetjenska servrarna några veckor tidigare och insåg att det fanns mer suspekta saker på platsen, menar Brumark.

I november skrev kammaråklagare Håkan Roswall ett pm där han menade att The Pirate Bay inte var olagligt. Efter att i april ha samtalat med tjänstemän på justitiedepartementet tycks han ha ändrat sig och något senare genomfördes razzian.

De förklarade sakläget och konsekvenserna för Roswall. Det får väl sägas vara en indirekt order från justitiedepartementet?

– Det är inget märkligt. Det är tjänstemännens sak att informera berörda myndigheter. Att tolka det som ministerstyre är väldigt långsökt, säger Brumark.

Annons