Amanda Lundeteg, vd för Allbrightstiftelsen.
Amanda Lundeteg, vd för Allbrightstiftelsen.
Politik

Allbrights vd sågar Baylans kvoteringsdrömmar

– Det är märkligt att kvoteringsfrågan är så central i debatten om jämställdhet i näringslivet. Det är trots allt i styrelserna som vi har haft som bäst utveckling vad gäller representationen av kvinnor, säger Allbrightstiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Publicerad 2019-03-19

Det var under Veckans Affärers gala på Internationella kvinnodagen som näringsminister Ibrahim Baylan öppnade för att fortsätta driva kvoteringsfrågan. I en intervju med DI TV förra veckan sa han att det var dags att få fram en förändring på politisk nivå.

–Vi har väntat länge på att det ska komma underifrån och det har det inte gjort. Då tycker jag att det är rimligt att gå fram med en lag om kvotering, sa han då.

Andelen kvinnor i styrelserna är nu uppe på 34 procent. I ledningsgrupperna utgör kvinnorna utgör endast 23 procent, enligt färsk statistik.

Amanda Lundeteg tycker att det finns bättre alternativ än en kvoteringslag.

– Om politikerna vill göra en konkret insats för jämställdheten på arbetsmarknaden så är de viktigaste åtgärderna en helt individualiserad föräldraförsäkring samt utbildning. Det kommer leda till att fler kvinnor gör karriär, får bättre löneutveckling och i förlängningen bättre pensioner.

– Det kommer också att öka kunskapen om hur normer och strukturer påverkar arbetsplatskulturen. Jämställda arbetsplatser är en betydligt större fråga än representation i styrelserna. Det är anmärkningsvärt att politikerna låtsas som något annat.

Allbright är en ideell stiftelse som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet. Allbrights vision är att "verka för meritokratiska ledningsgrupper och styrelser och på så vis skapa ett mer lönsamt och hållbart näringsliv". Stiftelsen är opinionsbildande och bedriver utbildningsverksamhet.

Stiftelsen Allbright grundades år 2011 av finansmannen Sven Hagströmer. Stommen i Allbrights arbete är framtagandet av rapporter som kartlägger könsfördelningen i svenska börsbolags ledningsgrupper. Utöver ledningsgrupperna har Allbright granskat börsbolagens styrelser och valberedningar, juristkåren och riskkapitalbolagen.

 

 

 

 

 

 

 

Platsannonser