Annons

Annons

AllBright

"Vi i fastighetsbranschen är stolta och glada över att kunna titulera oss Sveriges första jämställda bransch med över 40 procent kvinnor ända upp på ledningsnivå. Det är inte en slump," skriver Fastigos vd Mona Finnström och beskriver framgångsfaktorer och kommande utmaningar.

Kinnevik storsatsar på ökad jämlikhet. På tiden tycker, Stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg:
– Finansbranschen har i åratal plågats av outtalad kvotering, där män i medelåldern rekryterat andra som påminner om dem själva, säger hon.

 

– Det är märkligt att kvoteringsfrågan är så central i debatten om jämställdhet i näringslivet. Det är trots allt i styrelserna som vi har haft som bäst utveckling vad gäller representationen av kvinnor, säger Allbrightstiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Igår torsdag samlades några av Sveriges ledande affärsjuridiska advokatbyråer hos Delphi för att diskutera den brännheta frågan: Hur uppnår man en större jämställdhet i advokatbranschen? Både frustration och hopp präglade den paneldebatt som ägde rum. 

De som fortsätter odla ”du kan få allt-kulturen” i frågor om familj och karriär gör många unga påläggskalvar en otjänst. Det handlar om att respektera deras prioriteringar och livsstilsval och stötta dessa val, istället för att skuldbelägga eller baktala dem för att de har gjort val som kanske bryter mot gällande norm, replikerar Elisabeth Thand Ringqvist.

Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist odlar myten om den hårda och krävande riskkapitalbranschen, och att den skulle vara svår att kombinera med familjebildning. Men hennes argumentation bygger på idén om den ensamma mamman som måste välja mellan arbete och familj, och då väljer bort karriären. Det är en stereotyp som vi på Allbright inte skriver under på, replikerar Amanda Lundeteg.

Allbrights rapport om den skamligt låga nivån av kvinnor i riskkapitalbolagens ledningar har uppmärksammats stort under måndagen, och bolagen själva håller med. "Den kommer inte som en överraskning och vi jobbar aktivt på att förbättra oss", säger EQT:s hr-chef Tomas Lindén till Realtid.

Fastighetsbolaget Kungsleden har utsetts till börsens mest jämställda bolag av Allbright. Spelbolaget NetEnt och telekomjätten Tele2 blev tvåa respektive trea.

Tyska företag kan inte direkt slå sig för bröstet när det gäller jämställdhet. Endast 6,6 procent av ledningsgrupperna utgörs av kvinnor.

Sidor