FinansNyhet

Alfred Berg går i graven – Carneo tar över fonderna

Tomas Scherp, vd för Alfred Berg Kapitalförvaltning som nu har köps av Carneo. Tomas Scherp är även svensk försäljningschef på BNP Paribas. Foto: Alfred Berg/BNP Paribas.Tomas Scherp, vd för Alfred Berg Kapitalförvaltning som nu har köps av Carneo. Tomas Scherp är även svensk försäljningschef på BNP Paribas. Foto: Alfred Berg/BNP Paribas.
Tomas Scherp, vd för Alfred Berg Kapitalförvaltning som nu har köps av Carneo. Tomas Scherp är även svensk försäljningschef på BNP Paribas. Foto: Alfred Berg/BNP Paribas.
Publicerad

UPPDATERAD Klassiska kapitalförvaltaren Alfred Berg går i graven. Fonderna och förvaltningen köps av utmanaren Carneo, ägd av riskkapitalbolaget Altor.

Johan Såthe

Säljare av Alfred Berg är BNP Paribas, som tog över varumärket 2009. Affären omfattar ett institutionellt förvaltat kapital på sammantaget på runt 10 miljarder kronor.

I och med affären kommer varumärket Alfred Berg att gå i graven. Varken säljaren BNP Paribas eller köparen Carneo har valt att driva det vidare (dock kommer det att finnas kvar i Norge).

– Vi tycker att fonderna och förvaltningsmandaten inom Alfred Berg passar bättre hos Carneo. BNP Paribas fokuserar på global tillgångsförvaltning i Norden, där vi nyligen tillsatt en chef”, säger Eirik Winter, vd för BNP Paribas Norden, till Dagens Industri.

Annons

– Varumärket Alfred Berg har vi inte sålt, men gradvis går vi över till att använda BNP Paribas Asset Management för våra globala produkter, fortsätter Eirik Winter.

Christoffer Folkebo, vd för fondbolaget Carneo, säger  till Dagens Industri:

– Den här affären ska ses i ljuset av att vi vill dubbla vårt förvaltade kapital. Den nordiska omstruktureringen av fondmarknaden som pågår vill vi leda.

Annons

Carneo Fonders förvaltade kapital uppgår idag till cirka 270 miljarder kronor. Kända varumärken är C Worldwide, Carnegie Fonder, Optimized Portfolio Management, Nordic Cross samt Alternative Solutions.

Affären sker inom ramen för Carnegie Fonder. Det är enligt Dagens Industri troligt att en del av fondkapitalet går in i befintliga fonder, medan vissa fonder döps om. Processen framåt handlar också om att Finansinspektionen ska godkänna fondernas nya namn och förvaltning.

Finansiell rådgivare till Carneo vid affären är Lenner & Partners och Advokatfirman Hammarskiöld är legal rådgivare. Advokatbyrån Maqs är legal rådgivare till BNP Paribas och Alfred Berg.

Annons
Annons