Foto: Airmee
Finans

Airmee tar in 50 Mkr i finansieringsrunda

Creades tech-startup Airmee har tagit in nytt kapital.  Det svenska VC-bolaget J12 Ventures ledde rundan på cirka 50 miljoner kronor.

Uppdaterad 2020-06-24
Publicerad 2020-06-23

Sedan coronapandemin bröt ut i Sverige har e-handeln och efterfrågan på hemleveranser fått ett kraftigt uppsving vilket gynnat många bolag inom e-handeln och transportsektorn. Airmee som levererar både små och stora varor åt flera av de största e-handlarna i Sverige har vuxit snabbast av de olika leveranstjänsterna. Bolaget har i samband med tillväxten dessutom utökat sina leveransområden som sker med emissions- och fossilfria fordon.

– Vi ser ett once-in-a-generation skifte från fysisk handel till digital handel och ser specifikt för Sverige ett markant skifte från ombudsleveranser till hemleveranser. Transformationen pågick redan tidigare men Corona-krisen har accelererat detta skifte och förkortat övergången med flera år vilket gjort att vi sett en allt kraftigare tillväxt. Redan i början av Q2 hanterade vi lika stora volymer dagligen som vi hade som mål för slutet av året, säger grundare och vd Julian Lee

Finansieringsrundan leddes av J12 Ventures (se faktaruta nedan.)

I en tidigare finansieringsrunda tog Airmee in totalt 38 miljoner kronor. Största investerare då var riskkapitalbolaget Alfvén och Didriksson, följt av investmentbolaget Creades och Spotify-miljardären Felic Hagnö. 

Airmees främsta konkurrent är Budbee, som familjen Stenbecks maktbolag förra året investerade 80 miljoner kronor mot en ägarandel om 20 procent. Det värderade budtjänsten till 400 Mkr, nära 14 gånger omsättningen 2017 som landade på 29,5 Mkr. 

Under 2019 omsatte Airmee 28 miljoner kronor, vilket är att jämföra med omsättningen på nära 7 miljoner kronor året därinnan. 

– Airmee är ett väldigt snabbväxande bolag. Vi ser stora skalfördelar i plattformen som en stand-alone produkt, säger Bo Mattsson, ny styrelseordförande i Airmee och partner på J12 Ventures.

 

Detta är J12 Ventures

J12 Ventures har genom DHS-fonden tidigare investerat i bland annat startupbolagen Karma, Qasa och Insurello.

Partners på J12 Ventures är Luca Banderet, Alexander Paterson Pochet, Emmet King och serientreprenören Bo Mattsson.

J12 står för Johannesgatan 12, som ligger några kvarter från Handelshögskolan i Stockholm, och är den adress på vilken bolaget grundades.

Platsannonser