Allt fler it-företag står inför komplexa utmaningar när behoven av datakapacitet växer i takt med AI:s utveckling.
AI pressar it-bolagen – allt måste omvärderas
Mest läst i kategorin
Nämligen att säkerställa att deras molnlösningar och datainfrastrukturer är redo att hantera denna nya tekniska verklighet. Flera företag har redan börjat förbereda sig, rapporterar Wall Street Journal.
Ett exempel är Coreweave, en molntjänstleverantör som erbjuder sina kunder tillgång till avancerade AI-chip från Nvidia.
Moderniserar
I maj avslöjade Coreweave att de genomfört en finansieringsrunda på 1,1 miljarder dollar, vilket värderade det sju år gamla företaget till 19 miljarder dollar, motsvarande 195 miljarder svenska kronor.
Dessutom har företaget säkrat ett lånepaket på 7,5 miljarder dollar, ungefär 77 miljarder svenska kronor, från investerare som Blackstone, Carlyle Group och BlackRock. Nvidia är också en av investerarna.
Coreweave är i sin tur kund hos startupföretaget Vast Data, som fokuserar på att modernisera både molnbaserade och privata nätverk med hjälp av mjukvarulösningar.
Kräver en omställning
Vast har utvecklat ett operativsystem som ska vara både snabbare och billigare, samt lättare att skala upp för olika typer av nätverk.
Eric Bermender, chef för datainfrastruktur och digitala plattformar på Pixar, förklarar att AI kräver en omställning bort från traditionella it-arkitekturer.
”AI-arbetsflöden innebär ofta att man behöver bearbeta enorma mängder diversifierad data som inte kan cachas, inte är sekventiell och som tidigare skulle ha lagrats i långsammare arkivlagring”, säger han.
Anpassa sig
AI:s genomslag innebär att företag måste anpassa sin teknologiska miljö för att klara det ökade datatrycket.
Bermender jämför situationen med att bygga en elbil, där varje komponent måste omvärderas, till och med däcken. På samma sätt kräver AI en helt ny uppsättning ”hjul” för att kunna rulla framåt, säger han till Wall Street Journal.
Läs även:
Svenska AI-succén ska kunna skriva all världens kod. Realtid
Palantirs vd om AI-krig: ”Ber inte om ursäkt”. Realtid