Realtid

Northvolts sista kund drar sig ur – då kan fabriken stängas

Northvolt kan snart tappa sista kunden. En ny bok anklagar också tidigare vd:n Peter Carlsson och ledningen för att ha mörkat problemen. (Foto: Jonas Ekströmer/Jonas Westling/TT)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Northvolt har fortsatt leverera batterier till Scania efter konkursen – men nu kan det upphöra. Samtidigt kommer uppgifter om att bolaget mörkade problemen i flera år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Northvolts konkurs har batteritillverkaren fortsatt att producera batterier i reducerad skala – där den enda köparen varit Scania.

Enligt uppgifter till bland annat Sveriges Radio kommer Scania att sluta köpa batterier. Enligt källor ska det bero på ekonomiska skäl.

Missa inte: Jakten på en hållbar batteristrategi – efter Northvolt. Realtid

Tidigare har det sagts att produktionen ska fortsätta i maj ut. Nu rapporterar Bloomberg att verksamheten och dess 900 anställda kan stoppas i juni – om Northvolt inte hittar någon ny ägare.

Tungviktare ger miljoner till Carlssons nya AI-bolag

Lockar både kapital och kompetens.

Svårt få jobb för ex-anställda

Framtiden för de kvarvarande anställda ser mörk ut. Nästan 1 400 tidigare sådana kommer från andra länder och måste hitta nya jobb inom 90 dagar – eller lämna landet.

För att ta vara på kompetensen startades det så kallade Beredskapslyftet kort efter Northvolts konkurs, ett digitalt jobbcenter för att matcha kompetens, av flera stora företag som Investor (börskurs Investor), Ratos (börskurs Ratos), SEB (börskurs SEB) och Axel Johnson.

ANNONS
(Foto: Jonas Ekströmer/TT)

Hittills har satsningen gett dålig utväxling då endast en person av de 1 400 fått ny anställning, skriver Dagens Industri.

Utmaningarna har varit många då det dels inte varit svenska språkkrav på Northvolt och dels krävs även omlokalisering från Skellefteå då jobben finns på andra orter.

”Rekrytering av höga chefer tar 100 dagar. Rekrytering till andra roller tar minst 60 dagar. Vi har hållit på i 40 arbetsdagar, sedan har vi vissa utmaningar”, säger Fredrik Hillelson, medgrundare av Beredskapslyftet till DI.

ANNONS

Northvolt mörkade problemen

Samtidigt som problemen för konkursboet och de anställda hopar sig anklagas Northvolt även för att ha haft problem mycket längre – utan att göra något åt dem.

Kaos i cellen – därför floppade det svenska batteriet

Ett enda misstag i produktionen kan få hela systemet att spåra ur.

I en ny bok menar författaren Mikaela Lundh, som jobbade på Northvolt fram till kollapsen, att bolaget visste redan 2022 att den ursprungliga produktionsplanen inte skulle hålla, rapporterar Breakit.

ANNONS

Fler problem dök upp på vägen i både produktionen och ekonomiskt.

I början av 2024 fanns det enligt Lundhs bok två versioner av Northvolts mående: den officiella där allt gick enligt plan och den inofficella där sanningen var att bolaget levde på lånad tid.

Missa inte: Northvolt har blivit skräckexempel för Europa. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS