Annons

Annons

ABB ska spara 4,4 miljarder per år

ABB ska spara 4,4 miljarder per år, en pensionsfond stämmer fyra Danske Bank-toppchefer i USA,  katastrofår för Didner & Gerge och svag julhandel för kläder. Det är några av nyheterna i svepet denna torsdagsmorgon den 10 januari 2019.

ABB ska spara 4,4 miljarder om året
Börs Efter försäljningen av kraftnätsdivisionen Power Grids ska förenklad struktur leda till besparingar i storleksordningen 500 miljoner dollar eller 4,4 miljarder kronor för ABB. Det uppger vd Ulrich Spiesshofer för tidningen Wall Street Journal.

–Vi går mot en helt global entreprenörsmodell. Detta är en verkligt stor förändring av ABB:s operationella DNA, säger Ulrich Spiesshofer till Wall Street Journal.

Tidigare Danske Bank chefer stäms i USA 
Bank Fyra tidigare toppchefer och Danske Bank stäms i USA, skriver Di. Stämningsansökan lämnades in av pensionsfonden Plumbers & Steamfitter Local 773 till US District Court i Manhattan. Fonden avser att föra en grupptalan och representera alla köpare av Danske Banks amerikanska depåbevis från den 9 januari 2014 till den 23 oktober 2018. De anklagade är tidigare vd Thomas Borgen, tidigare styrelseordförande Ole Andersen samt två tidigare finanschefer. Tidigare på onsdagen framkom att Bill Browder, Hermitage Capitals medgrundare, som tidigare har anmält Danske Bank till polis i både Danmark och Estland uppger sig ha mer information till myndigheterna och planerar att hålla ett möte i det danska parlamentet Folketinget på torsdagen.

Annons

Annons

2018 katastrofår för Didner & Gerges sparare
Fonder ”I år borde vi inte tagit några avgifter alls”, säger Henrik Didner, ordförande i fondbolaget Didner & Gerge till Dagens Industri. Under 2017 gjorde fondbolaget 231 miljoner kronor i vinst på sina förvaltningsavgifter. 2018 var rentav katastrofalt för den största fonden med 300 000 sparare. Aktiefonden hade en negativ avkastning på 16,3 procent, sämre än jämförelseindex och dessutom sämst av alla de 135 Sverigefonder som finns registrerade hos analystjänsten Morningstar.

SEB höjer boräntorna som sista storbank
Bolån SEB höjer sina bolåneräntor från och med torsdag, skriver DI. Därmed har alla fyra storbanker höjt sina boräntor i spåren av Riksbankens räntehöjning i december. 
SEB:s tremånadersränta höjs med 0,20 procentenheter till 2,25 procent och 1- och 2-årsräntorna skruvas upp med 0,15 procentenheter.

Avanza höjer tremånadersräntan
Bolån
Avanza Bank höjer sin tremånaders bolåneränta med 25 punkter till 1,34 procent, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Det gör Avanza till den senaste i raden av banker som höjt boräntan efter Riksbankens räntehöjning i december. Treårsräntan anges samtidigt till 1,38 procent, femårsräntan till 1,77 procent och tioårsräntan till 2,77 procent.

Kinas inflation lägre än förväntat
Konjunktur Kinas konsumentpriser steg med 1,9 procent i december jämfört med samma månad ett år innan, skriver Direkt. Det är lägre än analytikernas förväntningar som låg på 2,1 procent, enligt CNBC. Producentprisindex steg med 0,9 procent i december jämfört med 2017. Även den siffran var lägre än analytikernas förväntningar – analytikerna hade räknat med en ökning på 1,6 procent. Ökningen med 0,9 procent är den lägsta sedan september 2016.

BlackRocks Larry Flink lyfter fram Mark Wiedman
Riskkapital Larry Flink ommöblerar i BlackRocks seniora ledarskap, skriver Financial Times. Mark Wiedman som var chef för indexinvesteringar får en ny internationell roll och blir en möjlig arvtagare hos världens största kapitalförvaltare. ”Förändringarna i vår industri sätter premium på en strategi som driver tillväxt och på att samla vår fokus på internationella marknader och använda vårt varumärke för att driva vår affär”, skriver Larry Fink, en av BlackRocks grundare och dess vd. Kapitalförvaltaren är idag näst största enskilda ägare på Stockholmsbörsen efter Investor.

KKR varnar för gigantisk skuldsättning
Riskkapital KKR:s marknadsguru Henry McVey varnar investerare att de borde minska sin planerade utlåning till mycket skuldsatta bolag. Denna ovanliga varning kommer från en av de största förvaltarna av en amerikansk privat kreditfond efter att den tidigare chefen för den amerikanska centralbanken Janet Yellen gått ut och varnat för ”systematisk risk” på grund av en slapphänt bolagsutlåning. McVey rådde investerare att investera en stor del av sina tillgångar mer opportunistiskt mellan olika tillgångsklasser istället för att satsa på kreditinstrument där avkastningen påverkas av rörelser i räntan och andra snabba förändringar. Hans kommentarer signalerar dock inte något större skifte inom KKR:s egen verksamhet, enligt Financial Times. Riskkapitalbolaget hade kreditfonder värda cirka 60 miljarder dollar vid slutet av september.

Svag julhandel för kläder
Handel Enligt Dagens Industri, backade klädhandeln i december. Klädhandelns försäljning sjönk med 3,8 procent i december, mätt i löpande priser jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk med 0,3 procent. Det visar svensk Handels Sko&Textilhandlarnas Stilindex. Ackumulerat under helåret sjönk klädhandelsn försäljning med 2,8 procent medan skohandeln steg med 3,4 procent.

Ghosn skatteskriven i Nederländerna
Rättegång Den brottsmisstänkte vd:n för Renault och alliansen Renault-Nissan Carlos Ghosn är inte längre skatteskriven i Frankrike men i Nederländerna sedan 2012, skriver Le Figaro och citerar Libération.  Innan dess betalade han bland annat förmögenhetsskatt i Frankrike. Ghosn har suttit i japanskt häkte sedan den 19 november och framträdde igår i domstolen i Tokyo. Carlos Ghosn anklagas för att inte ha rapporterat inkomster från Nissan på nästan 800 miljoner kronor och för att ha använt företagets tillgångar för personligt bruk, bland annat genom köp och renovering av fastigheter i flera länder. Dessutom misstänks han ha låtit Nissan täcka kostnader för privata förlustaffärer där en saudisk affärsman agerade mellanhand. 

 

 

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons