ABB säljer Power Grids-divisionen till Hitachi för 100 miljarder kronor. Foto: ABB.
ABB säljer Power Grids-divisionen till Hitachi för 100 miljarder kronor. Foto: ABB.
Morgonsvepet

ABB säljer Power Grids till Hitachi

På morgonen blev det till slut klart: ABB säljer Power Grids till Hitachi. Saxo Bank köper holländska Binckbank, Fabeges vd slutar efter 25 år och Oscar Properties vd skyller på bankerna. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet måndagen den 17 december.

Uppdaterad 2018-12-17
Publicerad 2018-12-17

Power Grids värderas till 100 miljarder kronor
M&A
Nu är det klart. På måndagsmorgonen meddelade ABB att kraftnätsdivisionen Power Grids säljs till Hitachi. Hela enheten värderas till 11 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor.
Enligt pressmeddelandet kommer ABB behålla 19,9 procent aktierna i Power Grids för att säkerställa övergången.
De 7,6-7,8 miljarder dollar som ABB erhåller vid försäljningen av 80,1 procent av aktierna kommer enligt bolaget överföras till aktieägarna genom aktieåterköp eller liknande åtgärder.
Bolaget har en option på att sälja de resterande 19,9 procenten tre år efter att affären stängts. Affären väntas vara klar under den första halvan av 2020.

Saxo Bank köper holländska Binckbank
M&A Saxo Banks förhandlingar om att ta över den holländska börsnoterade Binckbank är så långt framskridna att bankerna nu blivit eniga om ett avtal. Köpeskillingen ska uppgå till 3,2 miljarder danska kronor. Det skriver Saxo Bank i ett meddelande, rapporterar danska Börsen.

Oscar Properties vd skyller på bankerna
Fastigheter I en lång intervju med Svenska Dagbladet skyller Oscar Engelbert, vd för den krisande bostadsutvecklaren Oscar Properties, på bankerna.
Att Finansinspektionen, FI, klandrar byggarna för läget är ”barnsligt”, säger Oscar Engelbert – som samtidigt spår att de svenska storbankernas lönsamhet är i fara.
– Det största problemet för bostadsmarknaden är bankerna. Jag träffar många i branschen och alla beskriver samma problem: att bankerna inte ställer upp med lån till kunderna, säger Oscar Engelbert, vd för bostadsutvecklaren Oscar Properties, säger han till SvD.

Fabeges vd slutar efter 25 år
Fastigheter Efter nära 25 år på Fabege, varav de senaste 12 åren som VD och koncernchef, har Christian Hermelin informerat Fabeges styrelse om att han har beslutat att lämna bolaget, framgår av ett pressmeddelande. För att säkerställa en smidig succession har Christian accepterat att kvarstå som VD till dess en efterträdare har tillträtt. Styrelsen kommer nu att initiera en rekryteringsprocess.
– Christian Hermelin har genom sitt starka engagemang, sitt ledarskap och sin goda branschkännedom navigerat Fabege genom den globala finanskrisen samtidigt som han har utvecklat en tydlig och framgångsrik strategi som har stärkt Fabeges position. Christian lämnar ett starkt och stabilt fastighetsbolag med robust finansiell ställning. På styrelsens vägnar vill jag rikta ett varmt tack till Christian för hans värdefulla bidrag till Fabege under alla dessa år, säger Jan Litborn, styrelseordförande i Fabege.

Löfven sträcker ut handen igen till C och L
Politik Statsminister Stefan Löfven höll på söndagen sitt årliga jultal i S-fästet Avesta. Han fokuserade på motståndet mot högerextremism, och flirtade samtidigt med Centern och Liberalerna.
– Vi socialdemokrater har alltid väldigt tydligt stått upp mot högerextrema krafter och vi har gjort det tillsammans med liberala krafter, sa han.
Samtidigt demonstrerade politiska partier och organisationer på söndagen mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget som nyligen antogs i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

May varnar för ny folkomröstning
Brexit Storbritanniens premiärminister Theresa May vädjar till parlamentsledamöter att inte stödja förslaget om en ny brexit-omröstning och menar att det skulle medföra irreparabel skada på landets politik. Det framgår i ett tal som hon ska hålla i parlamentet och som till delar har offentliggjorts.

Nordea ökar innehav i strategi och utbildning
Fond Nordea Fonder har ökat sitt innehav i strategi- och utbildningsbolaget BTS till nästan 2,89 miljoner aktier, motsvarande 15,2 procent av kapitalet och 10,8 procent av rösterna.
Före transaktionen, daterad den 12 december, var Nordea Fonder innehav 2,84 miljoner aktier.
Det framgår av ett flaggningsmeddelande.

Magnolia Bostad förlorar skiljetvist
Skiljedom Magnolia Bostad har förlorat en tvist i skiljedomstol och får till följd av detta en negativ resultateffekt i det fjärde kvartalet 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.
Under 2015 ingick ett bolag inom Magnolia Bostad ett aktieöverlåtelseavtal avseende förvärv av ett fastighetsägande bolag. Magnolia Bostad framställde därefter krav på säljaren med anledning av garantibrott i aktieöverlåtelseavtalet, vilket säljaren bestred. Magnolia Bostads dotterbolag har fått sitt garantispråk ogillat av Stockholms Handelskammarens Skiljedomsinstitut.
Magnolia Bostad har ålagts att ersätta kostnaderna i skiljeförfarandet med sammanlagt 5,25 miljoner kronor. Till följd av detta kommer Magnolia Bostad få en negativ resultateffekt i det fjärde kvartalet 2018 om totalt 25,45 miljoner kronor. Kassaflödespåverkan blir 5,25 miljoner kronor, skriver bolaget.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in