Finans Nyhet

76 Tessin-investerare vinner mot skandalbolag i tingsrätten

Taggar i artikeln

Crowdfunding Nostrorum Tessin
En hop arga preferensaktieägare har gått samman mot fastighetsbolaget Nostrorum, som förut hette Aligera. Foto: Pixabay.
Publicerad
Uppdaterad

Ett fastighetsbolag som finansierat sig via crowdfunding-plattformen Tessin blir skyldigt ett betala tillbaka mångmiljonbelopp samtidigt som bolagets företrädare lämnat landet och gjort sig oanträffbara.

Annelie Östlund

Via crowdfunding-plattformen Tessin köpte totalt 200 investerare preferensaktier i fastighetsbolaget Nostrorum för drygt 24 miljoner. Nu har 76 av dessa investerare, med krav på cirka 9 miljoner kronor, stämt fastighetsbolaget – och vunnit.

Enligt stämningsansökningarna uppges bolaget ha vägrat lösa in deras preferensaktier – trots att bolaget borde ha haft pengar till det.

Syssloman tar över

Annons

2018 fick en grupp minoritetsägare en domstol att utse en syssloman som tog över driften av verksamheten, efter att ha anklagat ledningen för maktmissbruk. Sysslomannen sålde fastigheter för 219 miljoner kronor varefter skulder på cirka 40 miljoner återbetalades. Det i sin tur innebar att bolaget kunde fortleva. Sysslomannens uppdrag var därmed slutfört och i slutet av 2019 återgick kontrollen över bolaget till majoritetsägarna igen.

Men trots att pengar från affären kom in till bolaget i början av 2020 löstes preferensaktierna inte in i enlighet med Nostrorums åtagande.

De 76 investerarnas ombud skickade ett kravbrev men bolagets företrädare svarade inte och gick inte att nå.

Annons

En av huvudmännen, som hoppade av styrelsen i mars i år, ska ha bosatt sig i Schweiz. En annan ska ha emigrerat till Spanien.

– De har fortfarande inte hört av sig eller svarat. De har gjort sig oanträffbara, säger Ulf Wiestål som agerar ombud för investerarna.

Kunderna har också fått råd i ärendet från JPS Administration. 

Annons

Rykande färsk tredskodom

När bolaget inte gav någon respons på kravbrevet valde investerarna att gå till domstol. Men inte heller domstolen lyckades nå bolagets företrädare för en delgivning. Slutligen valde tingsrätten att kungöra stämningen genom att sätta in en annons i Post- och Inrikes Tidningar.

Därmed kan Nostrorums företrädare anses delgivna. Och eftersom de trots detta inte har hört av sig levererade tingsrätten idag fredag en så kallad tredskodom som innebär att investerarna får rätt.

Inget ansvar

Tredskodomen är ett kvitto på att Nostrorum är skyldigt dessa investerare pengar vilket innebär att de senare kan begära fastighetsbolaget i konkurs.

– Målet är att få till en konkurs så att konkursförvaltaren kan utreda var de här 219 minus cirka 40 miljoner kronorna tagit vägen. Om förvaltaren upptäcker att det inte gått schysst till så är hen skyldig att anmäla detta till Ekobrottsmyndigheten, säger Ulf Wiestål.

Trots att fastighetsbolaget Nostrorum presenterade preferensaktieerbjudandet på Tessin tar crowdfunding-plattformen inget som helst ansvar för förluster eller eventuella bedrägerier.

På hemsidan skriver bolaget: ”Tessin har inte någon direkt eller indirekt koppling, inflytande eller ansvar över projektägaren eller investeringserbjudandet.”

I maj i år listades Tessin Nordic Holding på Nasdaq First North.  

Annons