Finans Nyhet

”5G-rättegången handlar om Sveriges trovärdighet som rättssäker ekonomi”

Kenneth Fredriksen på väg in i Förvaltningsrätten i Stockholm. Fotograf Jens Reiterer.Kenneth Fredriksen på väg in i Förvaltningsrätten i Stockholm. Fotograf Jens Reiterer.
Kenneth Fredriksen på väg in i Förvaltningsrätten i Stockholm. Foto:Jens Reiterer
Publicerad

I dag började domstolsförhandlingarna i Förvaltningsrätten i Stockholm där det ska prövas om Post- och telestyrelsens villkor i den svenska 5G-auktionen var rättsvidriga.

Realtid.se

Det var den 20 oktober förra året som PTS meddelade att produkter från Huawei inte får användas i de framtida svenska 5G-näten. 

– 5G-rättegången handlar om Sveriges trovärdighet som rättssäker ekonomi, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, Central East Europe and Nordic Region vid Huawei i en presskommentar.

– Detta mål är principiellt viktigt för svensk rättssäkerhet. Lagen kräver att bolaget får del av all information i ärendet och får yttra sig innan myndigheten fattar ett beslut som har påverkan på bolaget. Huawei är uppenbart påverkat av PTS beslut och PTS har inte följt de processer som lagen kräver. Dessutom är PTS långtgående förbudsbeslut tydligt oproportionerligt, säger Henrik Bengtsson, ombud för Huawei på advokatfirman Delphi i pressmeddelandet.

Annons

Enligt Huawei bryter PTS beslut även mot grundläggande EU-rätt, bland annat EU-fördragets principer om varors fria rörlighet på den inre marknaden och etableringsfriheten. 

Rättegången pågår mellan 21 och 23 april och domen väntas fyra till sex veckor efter förhandlingen. Parterna har möjlighet att överklaga förvaltningsrättens beslut i en instans, kammarrätten.

 

Annons

Annons