Bank

228 penningkurirer gripna i razzia

Över 7 500 fall av penningtvätt. Ett totalt värde motsvarande 129 miljoner kronor och 228 gripna. Det är resultatet av Europols samordnade insats mot penningtvätt under hösten.

Publicerad 2019-12-04

Det rör sig om hundratals gripna penningkurirer i 31 olika länder. Även Sverige ingår i operationen.

Uppgifterna kommer från ett pressmeddelande som den europeiska polisorganisationen Europol publicerade på onsdagen.

Sammantaget har över 1 000 brottsutredningar inletts, meddelar Europol. Flera än 650 banker och andra finansiella institut har hjälpt till att rapportera över 7 500 misstänkta bedrägerisförsök motsvarande över 129 miljoner kronor. Totalt har Europol identifierat 3 833 penningkurirer. Det rapporterar TT.

Utöver Sverige har finansiella myndigheter i USA, England, Tyskland, Holland, Spanien, Österrike, Danmark, Finland och Schweiz deltagit i tillslaget.

En penningkurir, eller målvakt som det också kallas, är en person som lånar ut sitt bankkonto till andra. Något som gör det möjligt att omsätta och flytta pengar från brottslig verksamhet utan att det syns varifrån pengarna ursprungligen kommer.

Europol skriver i sitt pressmeddelande att razziorna riktat sig mot såväl penningkurirer som rekryterare, som förmått andra att låna ut sina konton.
Rekryteringen av penningkurirer sker allt oftare i sociala medier, enligt Europol. Bland annat på dejtingsajter.

Platsannonser