Juridik Nyhet

13 personer i byggbranschen åtalas för grov penningtvätt

Taggar i artikeln

Penningtvätt
Publicerad
Uppdaterad

13 personer i byggbranschen åtalas misstänkta för grov penningtvätt. På två år fick de ut 40 miljoner kronor från vanliga uttagsautomater.

Realtid.se

Totalt misstänks de 13 åtalade för att ha gjort närmare 10 000 kontantuttag från automater i Göteborg. Samtliga är medborgare i Polen eller Ukraina och det är deras användande av utländska kontokort, som inte omfattas av beleoppsgränser, som möjliggjort de stora kontantuttagen. Det rapporterar TV4.

– Vi har flera exempel på att de tagit ut maxbeloppet, 5000 kronor. Men gjort det 20 gånger i rad och gått från automaten med 100 000 kronor på fickan, säger Tom Lilja, kriminalinspektör på Ekobrottsmyndigheten till TV4.

De åtalade har identifierats med hjälp av uttagsautomaternas inbyggda övervakningskameror.

Annons

Åtalspunkterna gäller bland annat grov näringspenningstvätt och grovt skattebrott.

Både Finansinspektionen eller Bankomat, som samägs av de svenska storbankerna, är medvetna om problemet, men ser ingen enkel lösning.

– Vi kan bara förhålla oss till de regler som kortutgivaren satt upp, i det här fallet en polsk bank, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB. I så fall får man komma till någon ny internationell överenskommelse.

Annons

Annons