”Benchmarkstandard ökar utländskt investerarintresse”

Taggar i artikeln

Fredrik Tauson Nordic Cross
Nordic Cross, Fredrik TausonNordic Cross, Fredrik Tauson
Fredrik Tauson, Founding Partner på fondbolaget Nordic Cross Asset Management, och branschexpert på företagsobligationer, tror inte att en benchmarkstandard skulle påverka så mycket. Foto: Nordic Cross
Publicerad
Uppdaterad

Förslaget från Thedéen/Ingves/Lindblad om en benchmarkstandard på företagsobligationsmarknaden kommer inte att påverka så mycket i realiteten – men kan öka intresset bland utländska investerare. Det säger företagsobligationsexperten Fredrik Tauson till Realtid.

Anders Frick

Marknaden för företagsobligationer behöver bli mer robust för att främja företagens tillgång till marknadsfinansiering och den finansiella stabiliteten. Det menar Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, Stefan Ingves, Riksbankschef och Hans Lindblad, Riksgäldsdirektör.

De menar att marknaden för företagsobligationer har flera strukturella svagheter – bland annat att företagsobligationsfonder har svårt att hantera stora utflöden ur fonderna. Som en lösning föreslår de därför en benchmarkstandard för företagsobligationer.

Fredrik Tauson, Founding Partner på fondbolaget Nordic Cross Asset Management, och branschexpert på just företagsobligationer, tror dock inte att en benchmarkstandard skulle påverka så mycket:

Annons

– Företagsobligationsmarknaden präglas stor utsträckning av en investerarbas som beter sig likartad, det vill säga inflöde och utflöde i fonderna sker mer eller mindre samtidigt. Då kan det bli lite stökigt när nio av tio fonder samtidigt är säljare. En benchmarkstandard skulle bara vara marginellt positiv. Möjligen skulle det kunna bli lite ökat utländskt investerarintresse om vi får en benchmarkstandard, vilket i så fall skulle vara välkommet, säger Fredrik Tauson till Realtid.

Nordic Cross Asset Management har en egen lösning på problemet med alla investerare som samtidigt springer åt samma håll, nämligen att alltid ha en stor pengapåse redo för investeringar.

– Vi har ju en fondstrategi i vår företagsobligationsfond Total Return Bond Fund som möjliggör en stor andel likviditet i fonden. Under kreditkrisen 2020 upplevde vi därför inga bekymmer med vare sig värderingar eller likviditet utan kunde istället agera opportunistiska köpare vilket gynnade fonden då det uppstod smått fantastiska felprissättningar. Vi fortsätter jobba med den strategin och kommer agera på liknande sätt nästa gång det blir turbulent, säger Fredrik Tauson.

Annons

 

Annons