Yellen varnar: Risk för default om inte skuldtaket höjs

Taggar i artikeln

Janet Yellen
Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.
USA riskerar att inte kunna sköta sina betalningsåtaganden, enligt finansminister Janet Yellen. Foto: Arkiv
Publicerad
Uppdaterad

Den amerikanska statsapparaten riskerar att inte kunna möta sina betalningsåtaganden i juni om inte kongressen höjer skuldtaket. Det uppger finansminister Janet Yellen i ett brev till kongressen,

Finwire

–Med ytterligare information som nu är tillgänglig skriver jag för att notera att vi fortfarande bedömer att finansdepartementet troligen inte längre kommer att kunna uppfylla alla regeringens förpliktelser om kongressen inte har vidtagit åtgärder för att höja eller upphäva skuldgränsen i början av juni, och potentiellt så tidigt som den 1 juni, skrev Yellen rapporterar CNBC.

Den nya guidningen ges när Vita huset och kongresstopparna ska träffas på tisdagen igen för att försöka hitta en uppgörelse. Republikanerna har gjort det klart att de vill se budgetnedskärningar i utbyte mot en förlängning av skuldtaket. Demokraterna väntas backa upp Vita huset oavsett utfallet från förhandlingarna.

President Joe Biden lät optimistisk under helgen om att nå ett avtal med republikanerna.

Annons

–Jag tror verkligen att det finns en önskan från både deras och vår sida att nå en överenskommelse, och jag tror att vi kommer att kunna göra det, sade Biden.

Samtidigt var tonläget helt annorlunda från det republikanska hållet på måndagen.

–Jag tycker fortfarande att vi är långt ifrån varandra. Det verkar som de inte vill ha en överenskommelse ännu, sade Kevin McCarthy, representanthusets talman och republikan, till NBC News.

Annons

Yellen har tidigare sagt att en utebliven höjning av skuldtaket skulle kunna innebära en ekonomisk katastrof. USA är världens största ekonomi.

Annons