Yellen: USA kan nå skuldtaket redan i juni

Taggar i artikeln

Janet Yellen
Janet Yellen. Foto:TT
Publicerad
Uppdaterad

Finansminister Janet Yellen uppger att USA kan slå i skuldtaket redan den 1 juni, vilket är tidigare än förväntat. Om skuldtaket inte höjs kommer offentligt anställda att gå utan löner och offentliga byggnader att börja stängas ner.

Finwire

USA kan slå i skuldtaket redan den 1 juni, vilket är tidigare än förväntat. Det uppger finansminister Janet Yellen i ett brev till representanthusets talman Kevin McCarthy, rapporterar amerikanska medier.

Tidsramen har flyttats på grund av att skatteintäkterna under april har varit under förväntan.

“Eftersom skatteintäkterna fram till april har varit lägre än vad Congressional Budget Office räknade med i februari, bedömer vi nu att det finns en betydligt större risk för att statskassan kommer att få slut på pengar i början av juni”, sade CBO:s direktör Phill Swagel.

Annons

Det var tidigare tänkt att skuldtaket skulle nås någon gång i slutet av juli. Om kongressen inte accepterar en höjning av skuldtaket innebär det att offentligt anställda kommer att gå utan löner, och att offentliga byggnader kommer börja stängas ner.

Yellen påpekar samtidigt att CBO:s prognos inte är pricksäker. Det innebär att finansdepartementet kan komma att kunna betala landets räkningar i några veckor till efter början av juni. Men det råder brådska med att hitta en långsiktig lösning. Därför har president Joe Biden bjudit in de ledande aktörerna i kongressen till ett möte i Vita huset den 9 maj.

Annons