AffärerNyhet

X Shores tar in halv miljard – här är kändisarna som vill åka med

"Med hjälp av det här kapitalet kommer vi att kunna snabba på elektrifieringen av fritidsbåtsmarknaden, som vi vill fortsätta att driva. Det finns ett allt större globalt intresse både för hållbarhet och elektrifiering och vi kommer nu med hjälp av kapitalet vi just tagit in att kunna öka vår produktionstakt och samtidigt fortsätta att expandera på stora marknader såsom den amerikanska", säger Jenny Keisu, X Shores vd.
Publicerad
Uppdaterad

Nu reser det svenska båt- och climate techbolaget X Shore 500 miljoner i ytterligare kapital. Rundan som leddes av befintliga aktieägare var kraftigt övertecknad och stängdes inom ett par dagar.

Realtid.se

Det nya kapitalet ska gå till bolagets fortsatta expansion, det framgår av ett pressmeddelande.

– Jag är oerhört stolt över vårt bolag, vårt team, vår vision och det förtroende vi fått från befintliga och nya investerare. Vi bygger X Shore för att ställa om hela fritidsbåtsbranschen, och att så många högprofilerade investerare inom branscher som EV och Tech vill vara med på vår resa är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Jenny Keisu, CEO, X Shore, i en skriftlig kommentar.

Förutom befintliga ägare, styrelse och ledning som investerar, har ägarbasen breddats rejält. Bland nya investerare märks bland annat Peter Carlsson, grundare och vd på Northvolt, samt en grupp kvinnliga investerare innehållande Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige, Silvana Imam, artist, och Siduri Poli, tech-entreprenör.

Annons

–Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa, säger Susanna Campbell, styrelseordförande, X Shore.

X Shore, har på hemmaplan i Sverige just monterat den första båten på den första och egna fabrikens monteringslina; X Shore Industries 1 i Nyköping, dit X Shores serieproduktion flyttades tidigare i år.

Det nya kapitalet ska bland annat gå till fortsatta investeringar i världens mest moderna och automatiserade båtfabrik, X Shore Industries 1 i Nyköping. Dessutom ska bolaget intensifiera sitt R&D arbete och fortsätta satsa på att bygga upp ett globalt säljnätverk.

Annons
Annons