Morgonsvepet

Weworks kassa slut i november

Morgonsvepet: Wework har akuta problem efter den misslyckade börsnoteringen, Fundedbyme satsar på noterade bolag och Magnolia Bostad och Slättö bildar nytt bolag. 

Uppdaterad 2019-10-11
Publicerad 2019-10-11

JPMorgan ska slussa Wework genom dess akuta kassaproblem
Weworks banker skyndar på för att få ihop ett nytt skuldfinansieringspaket för kontorsuthyrningsföretaget. Planen är att det ska vara klart redan nästa vecka. Efter Weworks misslyckade försök till börsnotering är bolaget i stort behov av en omstrukturering skriver Financial Times. Bolagets kassa håller på att ta slut tidigare än väntat. Kassaproblemen är så akuta att Wework behöver nytt kapital senast i slutet av november. Fitch Ratings sänkte Weworks kreditbetyg i förra veckan till CC+ och varnade för att bolagets finansiella situation är prekär. JPMorgan Chase som hjälpte Wework i förberedelserna med börsnoteringen leder nu finansieringsrundan.

Kapitalkravet för att starta aktiebolag sänks
Från 2020 kommer det bli nya regler för den som vill starta aktiebolag. Det tidigare kravet på en insats om 50 000 har sänkts till 25 000 efter att Liberalerna och regeringen gått med på Centerns förslag. Svensk Handel, Ekobrottsmyndigheten, Svenskt Näringsliv och Åklagarmyndigheten var alla kritiska till beslutet då de befarar att allt fler kriminella kommer kunna starta ett bolag och använda dessa till att tvätta pengar och göra kriminella pengar vita. En annan invändning var att det med ännu en sänkt avgift kommer bli allt svårare för personer som lånat ut pengar till ett aktiebolag som gått i konkurs att få tillbaka pengarna. Med start från årsskiftet år 2020 kommer dock den nya lagen att gälla.

Fundedbyme satsar på noterade bolag
FundedByMe arbetar i dagsläget primärt med crowdfunding för privata aktiebolag, men ska nu bredda sitt erbjudande mot publika och noterade bolag. “Strategin för förvärvet samt konsolideringen av Laika Consulting har varit att kunna erbjuda FundedByMe:s metoder för bolag i olika faser, från såddfinansiering till pre-IPO. Nu kan vi snart även arbeta med kundbolag i noterad miljö” säger Daniel Daboczy, vd och koncernchef i ett pressmeddelande. Den nya produkten kommer att lanseras under hösten 2019.

Magnolia Bostad och Slättö bildar nytt bolag
Det nybildade JV-bolaget kommer att utveckla bostäder och samhällsfastigheter för långsiktigt ägande och förvaltning. I ett första skede förvärvar JV-bolaget fem projekt varav fyra från Magnolia Bostad. Bolaget förväntas initialt att omfatta upp till 800 boenden. Joint venture-bolaget, som ägs 50/50, kommer successivt att tillträda projekten när bygglov och vissa andra villkor är uppfyllda. Merparten av bostäderna kommer att färdigställas under perioden 2021–2022.

Fastators valberedning fastställd
Valberedningen består av Erik Tillberg (utsedd av Mats Invest), Mats Lundberg (utsedd av Skälsö Intressenter), Staffan Beckett och styrelsens ordförande Björn Rosengren samt valberedningens ordförande Erik Tillberg.

Ny regionschef för Handelskammaren i Uppsala
Stockholms Handelskammare har utsett Tomas Stavbom till ny regionchef för Uppsala. Stavbom kommer närmast från rollen som chefsstrateg hos Region Uppsala. “Stockholms Handelskammare och näringslivet är en motor för tillväxt och jobb som jag vet kan lyfta Stockholm-Uppsala till nya nivåer. Detta kommer att kräva ett bättre företagsklimat och ännu mer av samarbete mellan näringsliv och samhälle” säger Tomas Stavbom i ett pressmeddelande. Tomas Stavbom tillträder tjänsten som ny regionchef den 1 december 2019.

Oljepriset stiger efter brand
Vid 07.30-tiden svensk tid handlas brentoljan runt 59,80 dollar fatet, vilket är en uppgång på 0,5 procent sedan handelsstarten. Enligt norska E24 beror prisökningen på uppgiften om att en iransk oljetanker står i brand utanför Saudiarabiens kust efter en explosion.

Tjänstemän försöker stoppa tullhöjningarna 
Financial Times rapporterar att tjänstemän från både USA och Kina som första steg försöker skissa upp ett tillfälligt avtal som syftar till att stoppa de tullhöjningar som USA har planerat till nästa vecka. Idag ska Donald Trump träffa Kinas vice premiärminister Liu He för att fortsätta gårdagens förhandlingar.

Platsannonser