Weil och Wallenberg tar över vindkraftsanläggningar

O2 Vind blir renodlat projekterings- och driftbolag när de tunga finansiärerna säkrar kontrollen över vindkraftstillgångarna.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-05-04

Realtid.se kan avslöja att Proventus Wind Power (PWP) blir ensam ägare till sex vindkraftsparker som sedan 2006 startats tillsammans med O2 Vind.

PWP har varit O2:s viktigaste finansiär under uppbyggnadsfasen där O2 stått för projektering och drift av vindkraftsparkerna. PWP har samtidigt direktägt en majoritetspost i produktionsbolaget.

Våren 2010 var O2 nära en börsnotering som dock fick ställas in i sista stund på grund av för lågt intresse för aktien. Då var planen att PWP skulle gå in som storägare i O2 (se faktaruta).

"Renodlar roller"

Den nu genomföra ägarförändringen innebär att PWP och O2 går skilda vägar ägarmässigt.

"Det vi nu gör är att vi renodlar rollerna ytterligare genom att Proventus Wind Power blir ensamma ägare till parkerna och samtidigt lämnar ägandet i O2 Vind", skriver Daniel Sachs i en e-postkommentar.

Bakom PWP står finansmannen Robert Weils Proventus och Wallenbergsfärens Foundation Asset Management. De blir därmed helägare till en av Sveriges största oberoende vindkraftsproducenter via PWP.

Proventus representanter i O2 Vinds styrelse, ordförande Daniel Sachs och Henrik Bjerklin, lämnade nyligen sina poster. O2:s vd och grundare Johan Ihrfelt går in som ny ordförande.

O2 Vind hade på tisdagen ännu inte uppdaterat bolagsinformationen på sin hemsida med styrelseförändringarna.

Enligt Johan Ihrfelt kommer O2 Vind att fortsätta ta fram nya vindkraftsparker. Bolaget har rättigheterna till flera intressanta markområden.

Fortsätter investera

"Därmed gör båda parter det man är bäst på, vilket säkrar upp ett långsiktigt samarbete", skriver han i en e-postkommentar med anledning av ägarförändringen.

Enligt Daniel Sachs och Johan Ihrfelt kommer partnerskapet mellan PWP och O2 bestå även framöver.

"Vi fortsätter i övrigt samarbetet precis som tidigare, där vi äger och kommer att fortsätta investera i parker och O2 utvecklar och bygger dem åt oss", skriver Daniel Sachs.

O2 Vind och Proventus Wind Power har ännu inte lämnat några årsredovisningar för 2010.

Konkurrenten Arise Windpower, med PG Gyllenhammar som ordförande, lyckades med sin notering för ett år sedan. Aktien har dock gått klart sämre än index under första året på börsen.

Ägarförändringen

O2 Vind har sedan 2006 byggt upp sex vindkraftsparker i samarbete med finansiären Proventus Wind Power.

PWP har ägt en minoritetspost i O2 Vind men kontrollerade 70 procent av det produktionsbolag som ägde vindkraftsanläggningarna.

Planen var att i samband med en notering lägga in vindkraftstillgångarna i O2 i utbyte mot nytryckta aktier motsvarande 50 procent av bolaget.

Men ägarförändringen skrinlades då börsnoteringen aldrig genomfördes.

Den nu genomförda förändringen innebär att PWP tar kontrollen över produktionsbolaget samtidigt som man säljer minoritetsposten i O2 Vind.

O2:s huvudägare är, via bolag, grundarna Thomas von Otter och Johan Ihrfelt samt investmentbolaget Deseven.

Foundation Asset Management äger 25 procent av PWP medan Proventus kontrollerar resterande andel.

Platsannonser

Logga in