David Sonnek. Foto: Industrifonden
Finans

Wallenbergsfären satsar på unga bolag

Wallenberg-sfären sjösätter en ny investeringsverksamhet med inriktning mot bolag i tidiga faser. David Sonnek, idag vd för Industrifonden, greppar rodret.

Uppdaterad 2021-06-10
Publicerad 2021-06-10

Den nya investeringsverksamhet kommer att ligga inom Wallenberg Investments AB, som förvaltar och utvecklar Wallenbergstiftelsernas tillgångar.

”Fokus kommer att ligga på unga bolag i Sverige baserade på ny teknologi och vetenskap till exempel inom mjukvara, AI, kvantteknologi, syntetisk biologi och datadriven life-science, områden där Wallenbergstiftelserna har ett starkt nätverk och tillgång till djup kunskap”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tanken är att bolaget ska komplettera och bygga vidare på den verksamhet som redan idag finns nära knuten till Stiftelsernas forskningscentra och arbeta för att stödja forskare och kommersialisera forskningsresultat.

Blivande vd för det nya bolaget och den som får ansvar för att bygga upp verksamheten, är David Sonnek, idag vd för Industrifonden. Han har också tidigare varit ansvarig för venture capital-verksamheten inom Wallenbergs husbank SEB och arbetat med R&D, strategi och marknadsföring inom Ericssonkoncernen, som till närmare 24 procent kontrolleras av sfärens maktbolag Investor.     

– Jag är både ödmjuk och inspirerad inför uppgiften att få bygga upp en ny investeringsverksamhet inom Wallenberg Investments där vi kan utveckla arbetet med att identifiera nya teknologier och spännande affärskoncept med potential att långsiktigt bidra med helt nya lösningar och produkter. Det nätverk, den kunskap och respekt som finns för ekosystemet runt Wallenbergstiftelserna och familjen Wallenberg gör att detta uppdrag känns otroligt spännande och unikt”, kommenterar David Sonnek.

Lars Holm, investment manager på SEB, blir ordförande i det nya investeringsbolaget.

 – Vi kommer att investera i, äga och utveckla företag, som genom sin avkastning kan bidra till Stiftelsernas övergripande mål att finansiera svensk grundforskning och utbildning. Finansiering av teknologibolag i tidig fas är fortsatt något av en bristvara i Sverige och satsningen överensstämmer därmed också med Stiftelsernas övergripande mål om att verka landsgagneligt, säger Lars Holm i pressmeddelandet.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in