Finans Nyhet

Wallenbergs Italienfiasko

Publicerad

Skulle göra en ”Boxer” i Europa.

Under måndagen beslutade ägarna i Airplus TV att sluta pumpa in pengar i det blödande dotterbolaget Dahlia TV, ett italienskt Boxer som erbjuder digitala betal-tv-kanaler i marknätet i Italien.

Företaget styrs nu av en extern likvidator under förhållanden som motsvarar de amerikanska konkursreglerna Chapter 11.

Största ägare i Airplus TV är Wallenbergsfärens riskkapitalbolag Investor Growth Capital, som äger cirka 40 procent.

Annons

Där finns också svenska riskkapitalbolaget Provider Ventures med Johan Hernmarck samt Highbridge Capital Management som förvaltar 21 miljarder dollar åt investmentbanken JP Morgan.

Airplus köpte loss Dahlia TV från Telecom Italia, som fortfarande äger nio procent.

– Det har blivit allt tydligare under hösten att affärsplanen inte håller. Under måndagen tog Dahlias ägare beslutet att inte skjuta till ytterligare kapital, säger Oscar Stege Unger, informationschef på Investor till Realtid.se.

Annons

Företrädare för Dahlia säger att det är för tidigt för bolaget att kommentera likvidationsbeslutet.

Airplus TV har erfarenheter av den Nordiska övergången från analog tv till digital tv som ägarna ville överföra till andra EU-länder. Men expansionsplanerna kom på skam.

– Det har funnits tankar om att även starta liknande verksamheter i andra länder, tillsammans med andra lokala aktörer, säger Oscar Stege Unger.

Annons

Nu blir det inte så. Wallenbergsfären ger upp ambitionerna på att etablera digital-tv i fler EU-länder.

Airplus TV har enbart fungerat som holdingbolag till Dahlia TV. Nu fokuserar man på att försöka återvinna så mycket möjligt av det man har investerat genom en ordnad avveckling.

Investor vill inte kommentera hur mycket pengar man har plöjt ner i den italienska verksamheten men betonar att likvidationsbeslutet inte innebär något större avbräck.

– Vi äger hundra företag inom Investor Growth Capital. Det är naturligtvis tråkigt när ett bolag inte fungerar, men det är ofrånkomligt när man tar risker. Dessbättre övervägs det av positiv utveckling i andra bolag.

Annons