Finans Nyhet

Vita huset och republikanerna överens om att höja skuldtaket

Taggar i artikeln

USA
Husets talman Kevin McCarthy från Kalifornien talar under en presskonferens efter att president Joe Biden och McCarthy nått en ”principöverenskommelse” för att lösa den hotande skuldkrisen på lördagen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Vita huset och republikanerna har en principöverenskommelse om om att höja skuldtaket i två år och maximera utgifterna, bekräftade parlamentets talman Kevin McCarthy på lördagen och flyttade nationen ett steg tillbaka från randen av en historisk default. Det rapporterar CNN.

Realtid.se

Principöverenskommelsen nåddes av president Joe Biden och McCarthy under ett telefonsamtal i lördags, enligt CNN:s källor. Nu står båda ledarna inför den stora utmaningen att få igenom uppgörelsen bland sina allierade i båda kamrarna i kongressen, där republikanerna kontrollerar huset och demokraterna kontrollerar senaten. Uppgörelsen måste röstas igenom före den 5 juni – det datum som finansminister Janet Yellen har sagt att USA inte längre kommer att kunna betala sina räkningar.

–Efter veckor av förhandlingar har vi kommit överens i princip. Vi har fortfarande mycket arbete att göra men jag tror att det här är ett principavtal som är värdigt det amerikanska folket, sa McCarthy under en kort kommentar till reportrar på plats.

Om avtalet går igenom kongressen och undertecknas i lag av Biden före det så kallade X-datumet, kommer Vita huset och republikanerna att ha undvikit en oöverträffad ekonomisk kris.

Annons

Avtalet i princip kommer att lyfta skuldgränsen i två år och grovt begränsa utgifterna utanför försvaret till nuvarande räkenskapsårsnivåer för 2024 och öka den med 1 procent under räkenskapsåret 2025.

 

Annons