Annons Annons
Mikael Engvall
Mikael Engvall förvaltar Carnegie Emerging Markets Corporate Bond.

Vinnarna finns i Latinamerika

Intresset för krediter på tillväxtmarknader höll i sig under april och vi noterade en fortsatt positiv utveckling för Carnegie Emerging Markets Corporate Bond som steg med 0,9 procent under månaden. Förvaltaren Mikael Engvall sammanfattar april.

Uppdaterad 2016-05-11
Publicerad 2016-05-11

Latinamerika fortsätter att vara vinnaren i en global miljö där riskaptiten överlag är god och kreditspreadarna fortsätter att gå ihop. De är nu på en nivå som är lägre jämfört med årsskiftet.

Vi har under månaden rullat vidare ett par krediter som börjat närma sig förfall, bland annat i det kinesiska teknologibolaget Tencent och i den koreanska biltillverkaren Kia Motors som under april emitterade en ny femårig obligation.

Bland våra enskilda innehav är det i Latinamerika vi hittar de stora vinnarna. En kredit som utvecklades starkt är telekomoperatören Millicom med Kinneviksfären som en av ägarna och med verksamhet i Latinamerika och Afrika. Vi träffade bolaget i april i samband med att de emitterade en ny obligation i svenska kronor. Vi får dock bättre betalt i den USD-obligation som vi äger sedan tidigare och valde att inte delta i den nya emissionen.

Återhämtningen i kreditmarknaden sedan mitten av februari har gått snabbt och tolkningsföreträdet av nyhetsflödet är just nu positivt. Det finns också ett tekniskt stöd av att nyemitterad volym avseende företagskrediter på tillväxtmarknader är relativt begränsat. Samtidigt måste vi vara ödmjuka inför att detta snabbt kan vända och att det som bekymrade marknaden i början av året återigen kan komma i fokus. Signaler om fortsatta räntehöjningar i USA, dess effekter på EM-valutor och en allmän oro kring utvecklingen i Kina kan säkert vara anledning nog för den som vill försvara en vinsthemtagning.

Vi värnar därför om att hålla en balanserad portfölj både när det gäller rating och duration och att vi långsiktigt kan vara bekväma med den exponering vi har i fonden. Vi har just nu en duration på 2,5 och vår bedömning är att vi har en portfölj som ska kunna leverera en god riskjusterad avkastning.

Läs mer om Carnegie Emerging Markets Corporate Bond här

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.


CARNEGIE FONDER

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in