Erik Selin. Foto: Balder
Börs

"Vi kände till det enorma intresset redan på torsdagen"

När K-fastigheter gjorde sin succénotering på fredagen var Erik Selin var med och ringde i börsklockan för första gången – trots att han har en rad andra bolag på börsen.

Uppdaterad 2019-12-02
Publicerad 2019-11-29

Skånska bostadsutvecklaren K-fastigheters börsdebut blev en succé. Aktien släpptes på 105 kronor men steg snabbt till nivåer runt 150 kronor.

Erik Selin som investerade i bolaget redan för nio år sedan var med under klockringningen på Nasdaq Stockholm på fredagsmorgonen.

Hur har dagen varit?
– Det gick bra. Det är roligt att det tas emot så bra. Vi kände till det enorma intresset redan på torsdagen när vi fördelade aktier. 

– Men det är ett fantastiskt fint bolag och det är egentligen Jacob (Karlsson, vd och grundare K-Fast Holding) man ska hylla i detta fall.

Inför noteringen genomfördes en emission där teckningskursen per B-aktie uppgick till 105 kronor. Bolaget tog in 900 miljoner kronor i en nyemission, vilket ger övertilldelningsoptionen ett börsvärde på 3,6 miljarder kronor.

Värderingen av K-Fastigheter uppgick i och med teckningskursen till sammanlagt cirka 2,65 miljarder kronor.

Ankarinvesterare stod i kö – där Capital Group, Andra och Fjärde AP-fonden tog nästan hälften av nyemissionen. Kvar fanns aktier värda 480 miljoner kronor att fördela under teckningsperioden som inleddes onsdagen 20 november och avslutades nu i veckan.

I aktieforum talar man om att det var en ”seg tilldelning” och att man endast fått några ”smulor” i tilldelningen, vilket visar på det intresse som aktien haft.

Kursen har varit upp som högst på 169 kronor per aktie i skrivande stund. Erik Selin har inte sett hur kursen har gått när Realtid når honom. Han har suttit i ett flygplan under eftermiddagen. Men det är inte kursen som är det viktigaste för honom.

– Vi jobbar bara långsiktigt och har inte exakt uppfattning om kursen ska vara en krona hit eller dit. Långsiktigt är vi väldigt säkra på att detta blir fantastiskt bra. Det är bättre att fokusera på det tycker jag.

Hur ska K-Fastigheter växa?
– På samma sätt som innan. Vi hittar, köper mark, bygger i egen regi och behåller. Men vi ska hela tiden bli lite bättre och utveckla konceptet och bli lite duktigare. Men det ska inte bli någon annan ändring utan vi gör bara samma som tidigare.

Har ni planer på att expandera utanför Sverige?
– Vi har inga sådana planer just nu. Men K-fastigheter är baserade i Skåne och Hässleholm. Det är klart att det är nära att åka till Köpenhamn, Danmark. Men det är är andra regler där så det får man studera. Det är inget planerat för dagen men i förlängningen kanske det kan bli så. Det gäller att väga möjligheter och risker. 

Hur tänker ni kring en expansion till andra städer i Sverige?
– Vi tittar på flera men växer i den takten vi orkar. Vi har börjat i Skåne och har ett projekt i Göteborg just nu och tittar på saker i Mälardalen och Stockholm. Men det gäller att hinna med och få upp kapaciteten på byggsidan. Det får vi sakta men säkert men det växer väldigt snabbt ändå. Det gäller att tänka efter och inte göra något dumt.

– Men självklart, över tid behöver vi lägga till Stockholm och Mälardalen och andra intressanta orter där det finns en efterfrågan på bostäder.

Noteringen är Erik Selins sjunde, varav den femte inom fastighetsbranschen. Tidigare har han varit med och noterat Balder, Din Bostad, Corem och Brinova. På hans noteringslista finns även Hexatronic och Collector. Men detta var första gången Erik Selin var med och ringde i börsklockan.

Hur kommer det sig?
– Det var roligt och jag smittades av deras entusiasm. Jag tycker det var roligt och trevligt. Det var väldigt många från bolaget som var med. Nästan alla köpte aktier. Sådant smittar ju av sig lite. Andra gånger har jag kanske känt att jag inte haft tid att åka till Stockholm för att vara med men det här var jättetrevligt. Jag är glad att jag var med.

Du investerade i bolaget för nio år sedan. Vad såg du för potential i bolaget, vad var det som lockade dig att investera?
– Jacob. Det är svårt att beskriva honom om man inte har träffat honom. Han är en otroligt fin människa som jag verkligen älskar och det är det viktigaste. Han hade också en ny approch på byggkoncept som jag gillade. Jag hade gått och studerat i de banorna och kände att detta var riktigt bra. Det är så klart udda att satsa på någon som inte varit byggare utan finansanalytiker. Och i någon som är så ung som han var då. Jag tänkte att jag testar.

För nio år sedan gick Erik Sellin in med 1 miljon kronor i K-Fastigheter. Inför dagens notering var hans post värd 1,3 miljarder kronor.

Vad säger du om din avkastning på innehavet under dessa år?
– Det är jätteroligt att det blivit bra. Fantastiskt.

Platsannonser