”Vi hade en gång i tiden ett stabilt elsystem – och nu har vi sjabblat bort det”

Taggar i artikeln

Elkrisen
”Det är inte bara det att Sverige har gjort allting fel, men någon måste ta ett visst ansvar.  Just nu är den svenska energimarknaden som båt utan motor på stora havet,” säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

”Det blev i alla fall inte värre, men långt över Riksbankens prognos.” Det säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank om dagens inflationssiffra. ”Det kommer att bli en svettig höst och vinter.”

Camilla Jonsson

”Inte undra på att elpriserna är skyhöga i Sverige när vi exporterar den el som både svenska företag och konsumenter så väl behöver? Nånting har gått rejält snett i landet Sverige, man kan inte lattja med energiförsörjningen som är en grundbult för svensk ekonomi.” Så skrev Michael Grahn i en tweet apropå nyheten om att Sverige är det största exportlandet av el i Europa.

När Realtid pratar med honom sitter han i sitt sommarhus på Gotland och svettas. Han har precis som många andra svenskar rörligt elavtal, både för privatbostaden hemma i Stockholm och för sommarhuset.

– Räkningarna som kom i vintras var inte roliga, och det kommer att bli ännu värre kommande vinter. Det kan vi vara säkra på.

Annons

När inflationssiffran presenterades i morse var det inte suck av lättnad som drogs.

–Men det blev i alla fall inte värre, men långt över Riksbankens prognos, säger Michael Grahn.

– Nu måste Riksbanken steppa upp sina räntehöjningar. Vi räknar med två höjningar med 75 punkter i höst, sen kommer de nog att lugna ned sig.

Annons

Michael Grahn konstaterar att även om svenska hushåll är högt belånade, så ser förmögenhetsitsen på aggregerad nivå bra ut men det säger det inget om hur det ser ut för enskilda hushåll. Med högre styrränta blir det också ordentligt höjda rörliga boräntor.

– Det kommer att kännas!

Att lyfta amorteringskravet kan bli aktuellt igen.

Annons

– Temporärt kan det vara vettigt, för att längre fram sätta in det igen.

Utöver räntehöjningar och inflation så är elpriset något som bekymrar Michael Grahn.

– Vi hade en gång i tiden ett stabilt elsystem, med kärnkraft i söder och vattenkraft i norr, och nu har vi sjabblat bort det.

Michael Grahn betonar att han inte är expert på energifrågor, och ser att det finns många olika faktorer som påverkar.

– Tysk politisk klantighet som skapade beroendet till den ryska gasen och värmevågen som påverkar franska kärnkraften. Det är inte bara det att Sverige har gjort allting fel, men någon måste ta ett visst ansvar.  Just nu är den svenska energimarknaden som båt utan motor på stora havet.

 

 

Annons