MarknaderNyhet

”Vi bör ställa in oss på att bostadspriserna fortsätter att falla framöver”

Robert Boije, SBAB, Riksbanken, FedRobert Boije, SBAB, Riksbanken, Fed
Publicerad
Uppdaterad

Priserna på både lägenheter och hus fortsatte falla brett och i några regioner kraftigt i september. I Stormalmö och norra Sverige föll lägenhetspriserna mest (knappt 3 procent).

Realtid.se

Huspriserna föll som mest i norra Sverige (drygt 5 procent) och Storgöteborg (knappt 5 procent). Priserna på hus i Stormalmö stod stilla, men föll i säsongsrensade termer. Detta visar SBAB och Boolis prisindex HPI som baseras på samtliga bostadsförsäljningar registrerade på Booli under september.

HPI visar att sedan priserna stod som högst har lägenhetspriserna, beroende på region, fallit sammanlagt med mellan 8 och drygt 10 procent. Sedan tidigare toppnoteringar har huspriserna fallit med sammanlagt drygt 14 procent i Storstockholm och Storgöteborg. I säsongsrensade termer är prisfallet den största månadsnedgången för Sverige som helhet sedan det år prisindexet började beräknas för (2013).

För Sverige som helhet och i säsongsrensade termer föll lägenhetspriserna i september med 1,2 procent.

Annons

–Även om den väntade ränteuppgången till viss del kan vara inprisad i de prisfall vi redan har sett, bör vi nog ändå ställa in oss på att bostadspriserna fortsätter att falla framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i en skriftlig kommentar.

–I vår prognos över bostadspriserna har vi inte beaktat de höga elprisernas betydelse för bostadspriserna. Det talar för att riskerna för bostadspriserna framöver snarare ligger på nedåt- än uppåtsidan, säger Robert Boije.

 

Annons
Annons