JuridikNyhet

”Vi är mycket förvånade över och tveksamma till huvudägarnas agerande”

Joachim Spetz, Swedbank Robur, Hoist FinanceJoachim Spetz, Swedbank Robur, Hoist Finance
Joachim Spetz, Swedbank Roburs utsedda ledamot i valberedningen i Hoist Finance och styrelseordförande i Swedbank Robur Fonder,
Publicerad
Uppdaterad

Swedbank Robur har genom Joachim Spetz varit representerad i valberedningen i Hoist Finance sedan denna formerades i oktober 2021.

Camilla Jonsson

I torsdags begärde de största ägarna, Per Arwidsson och Erik Selin, att styrelsen i Hoist Finance ska kalla till extra bolagsstämma, där förslaget är att byta ut större delen av styrelsen. En dag senare kom beskedet från Robur att initiativet från storägarna var men än vad som kunde accepteras.

Varför gick Swedbank Robur in i valberedningen i höstas?
– Vi har som stor ägare medverkat i valberedningen under flera år. Vi anser att det är i våra fondandelsägares intresse att driva ett aktivt och ansvarsfullt ägararbete och valberedningar är en viktig del i detta. Motiverar storleken på vårt ägande i ett bolag en plats i valberedningen så tackar vi normalt ja. Vi deltog i valberedningsarbetet inför stämman 2021, stod bakom det förslag som lades fram och gav den nya styrelsen förtroende att lösa problem och utveckla bolaget, säger Joachim Spetz, Swedbank Roburs utsedda ledamot i valberedningen i Hoist Finance och styrelseordförande i Swedbank Robur Fonder AB, till Realtid.

Varför lämnar ni nu?
– Hanteringen av valberedningsarbetet i detta fall ligger väldigt långt ifrån hur vi tycker att ett valberedningsarbete ska bedrivas. Vi kan bara konstatera att huvudägarna har valt att runda den valberedning som årsstämman utsett för att istället driva en helt egen process som vi inte känt till och lägga ett eget förslag. Därför lämnar vi valberedningen. 

Annons

– Vi är mycket förvånade över och tveksamma till huvudägarnas agerande. I våras tillträdde en i princip helt ny styrelse med stöd både från oss och från de båda huvudägarna. Då är det också rimligt att styrelsen får arbeta under hela mandatperioden. Nu är det upp till  huvudägarna att förklara varför det är viktigt att kalla till extrastämma bara några månader innan den ordinarie stämman, säger Joachim Spetz.

Swedbank Roburs fonder har ett innehav motsvarande 6,5 procent av aktiekapital och röster i bolaget. Joachim Spetz har varit styrelseordförande för Swedbank Robur sedan våren 2019. Tidigare har han bland annat varit vd för Erik Penser Bank.

Valberedningen består efter Swedbank Roburs utträde av tre ledamöter: 

Annons
  • Per Arwidsson, ordförande, utsedd av Arwidsro
  • Erik Selin, utsedd av Erik Selin Fastigheter AB
  • Mattias Carlsson, styrelseordförande i Hoist Finance

Senast Hoist Finance bytte ut styrelsen var i januari förra året.

Annons