Fonder

"Vi är imponerade av Storebrands insatser"

Fredrik Åtting, partner på EQT, berättar att EQT Public Value har följt Storebrand över tid och är imponerad av bolagets insatser.

Sara Johansson
Uppdaterad 2020-01-17
Publicerad 2020-01-17

EQT Public Value investerar i Mid-cap bolag där fonden kan ta ett aktivt ägarskap genom styrelseuppdrag. I går blev det känt att EQT-fonden investerar i Storebrand och tar en ägarandel om 2,5 procent i bolaget. Fredrik Åtting, partner på EQT, får dessutom en styrelseplats.

Vad ser du för potential i Storebrand?
– EQT Public Value anser att Storebrand är väl positionerat att nyttja megatrenderna i inom individuellt pensionssparande och bolaget har en särskilt stark position inom ESG-produkter och har kommit långt med att digitalisera värdekedjan. EQT Public Value har följt Storebrand över tid och är imponerad av bolagets insatser för att stärka balansräkningen med målet att skapa en solid grund för ytterligare tillväxt, säger Fredrik Åtting.

Med en ägarandel om 2,5 procent i Storebrand är EQT Public Value försäkringsbolagets sjätte största ägare. Huruvida fonden avser att öka sitt innehav vill inte Fredrik Åtting kommentera. Men att bli aktiv ägare är viktigt.

– EQT Public Value delar EQTs aktiva ägarfilosofi, vilket innebär konstruktivt och långsiktigt arbete med styrelse och ledning.

– EQT Public Value avser vara en aktiv ägare och bidra med EQTs expertis och erfarenheter inom digitalisering, alternativa investeringsprodukter samt EQTs omfattande nätverk av rådgivare. 

Hur ser försäkringsmarknaden ut i dag?
– Det finns ett växande intresse för livförsäkrings- och pensionsprodukter både i Sverige och Norge samt ett ökat fokus på personligt pensionssparande.

Vilken konkurrens har Storebrand?
– Storebrand verkar i en konkurrensutsatt bransch men bolaget är en marknadsledare i Norge och har en topp fem-position i Sverige via SPP.  

Vid årsskiftet 2019-2020 var EQT Public Value-fonden på strax över en halv miljard euro. 

Hur mycket som är investerat i fonden efter denna investering vill inte Fredrik Åtting kommentera.

Utöver Storebrand har EQT Public Value investerat i Bygghemma, Cramo, Adapteo och Afry.

Fredrik Åtting 

Är partner och co-chef för EQT Public Value. 

Han gick med i EQT Partners 1996 och var en del av det första EQT-teamet. 

Fredrik arbetade på Hong Kong-kontoret från 2006 till 2013. Han ledde EQT:s Asienverksamhet mellan 2009 och 2012 och han ledde EQT Mid Market DACH & Benelux mellan 2016 och 2018.

Fredrik har en master från Stockholm School of Economics.

Innan han kom till EQT Partners arbetade Fredrik på Enskilda Securities, Corporate Finance i Stockholm.

Fonden EQT Public Value startades år 2018 tillsammans med Zeres Capital. Fonden har, som framgår av namnet, i första hand fokus på investeringar kopplade till offentlig verksamhet.

Platsannonser