Fonder

”Varumärket har överlevt verksamheten”

Att Alfred Berg går i graven förvånar varken Erik Lidén, grundare av Insiderfonder, eller Joakim Bornold, Söderberg & Partners sparekonom. 

Uppdaterad 2019-08-23
Publicerad 2019-08-21

Sent i går kväll kom beskedet att BNP Paribas säljer den anrika kapitalförvaltaren Alfred Bergs svenska fonder och mandat till Carneo, som ägs av Altor.

Affären är ett i ledet av ett flertal kända transaktioner på fondmarknaden i den konsolidering som just nu pågår

Erik Lidén, grundare av Insiderfonder som köptes upp av East Capital i början av 2019, ser Alfred Berg-affären som logisk och är inte alls förvånad över beskedet.

– Carneo, med Altor bakom sig har varit tydliga med att de är delaktiga i konsolideringen av fondbranschen. Cameo är väldigt köpstarka så detta förvånar mig inte. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, blev inte heller överraskad när han nåddes av nyheten utan tycker att detta var väntat.

– Någonstans har varumärket överlevt verksamheten. Det känns rimligt. Det är en väldigt liten del av BNP Paribas och det är inte så konstigt att man väljer att sälja det. Det var väntat, men tråkigt att man lägger ned varumärket. Det är förknippat med väldigt mycket av den svenska finansmarknaden, säger han.

Båda är överens om att detta endast är en liten pusselbit i den stora konsolideringen som sker på den svenska fondmarknaden just nu där de små aktörerna blir färre och de större blir ännu större.

– Bankerna och de stora aktörerna är de stora vinnarna på allt som sker, från allt att regelverken blir tuffare och allt svårare att efterleva till att aktörer som ska finnas på den statliga premiepensionssystemet får det allt tuffare. It´s the big boys game, säger Erik Lidén.

Köparna Carneo Fonders förvaltade kapital uppgår idag till cirka 270 miljarder kronor. Kända varumärken är C Worldwide, Carnegie Fonder, Optimized Portfolio Management, Nordic Cross samt Alternative Solutions.

Joakim Bornold tycker att det är en bra ägare som nu köper Alfred Bergs fonder.

– Man ser säkert synergier i den här affären. Jag tycker att deras idé är intressant – att ha flera olika fondbolag under samma paraply. Det är spännande och ett ganska bra sätt att driva vidare och ändå ha mindre förvaltare som får fortsätta i sitt spår men ändå få hjälp med all den infrastruktur man behöver.

Även Erik Lidén som berättar att han träffat Carneo tycker att bolaget verkar vara bra ägare som i dagens läge tänker rätt.

– De som tidigare inte gick i säljtankar gör det definitivt nu, säger Erik Lidén och hänvisar till förändringarna på PPM och kraven på hållbarhet.

Vidare menar han att Carneo inte är en aktör som är ute efter att köpa PPM-pengar.

– Det är ganska bra när fonderna är utanför PPM då kan man göra mycket mer. De kan vara villiga att betala mycket mer för pengar som ligger i andra kanaler än PPM eftersom Carneo är en aktör som ändå har andra fondbolag under sig.

Ingen av parterna har berättat något om prislappen på Alfred Berg. Däremot framgår det att affären omfattar ett institutionellt förvaltat kapital på sammantaget runt 10 miljarder kronor, alltså endast de svenska fonderna. Alfred Bergs verksamhet i Norge påverkas inte av affären.

Vad tror du att prislappen landade på?

– Den är sannolikt betydligt lägre än vad man tror. Det är en marknad som är ganska pressad och inte har så hög lönsamhet som man en gång i tiden har haft, säger Joakim Bornold.

När allt fler fonder läggs ned får även fondförvaltarna det tuffare att finna arbeten.

– Det är ingen skriande efterfrågan på förvaltare utan det är ganska tufft, men har man redovisat bra resultat finns det plats, säger Joakim Bornold.

Erik Lidén håller med:

– I de större förvärven vill man nog få med en del förvaltare. Men det blir såklart ett naturligt utflöde av förvaltare när man minskar antalet fonder. Marknaden för förvaltare krymper också men inte i samma takt som antalet fonder.

Platsannonser