Finans Nyhet

Världsbankschef pressade tjänstemän att ranka Kina högre

Taggar i artikeln

Världsbanken
Kristalina GeorgievaKristalina Georgieva
Foto:
Publicerad

Världsbankens tidigare vd Kristalina Georgieva pressade tjänstemännen på banken att ranka Kina högre i en rapport om företagsklimatet i olika länder. 

Anders Frick

Det visar en ny utredning som en oberoende advokatbyrå gjort på uppdrag av Världsbankens etiska kommitté. Konsekvensen blir att Världsbanken nu avstår från att publicera rapporten ”Doing Business”.

”Efter att datarelaterade oegentligheter i ”Doing Business” 2018 och 2020 rapporterades internt i juni 2020, pausade Världsbankens ledning nästa rapport och initierade en serie översyner av granskningar av rapporten och dess metodik”, skriver Världsbanken på sina webbsidor.

Utredningen från advokatfirman Wilmer Hale visar att det förekommit både direkta och indirekta påtryckningar när rapporten producerades 2018, och att det var Jim Yong Kim, dåvarande chef för Världsbanken, som var pådrivande.

Annons

Rent konkret handlar det om påtryckningar för att tjänstemännen skulle ranka Kinas företagsklimat högre, vilket också skedde. Kina hamnade på plats 78 istället för plats 85 i 2018 års rapport.

”Förändringarna verkar ha skett efter två olika typer av påtryckningar på Doing Business-teamet från Världsbankens ledning”, skriver Världsbanken och pekar särskilt ut bankens tidigare vd Kristalina Georgieva, numera är chef för Internationella valutafonden IMF, som ansvarig. 

Banken menar att hon, tillsammans med en rådgivare, utövade påtryckningar för att göra specifika ändringar i Kinas datapunkter i ett försök att öka landets ranking – exakt samtidigt som landet förväntades spela en nyckelroll i bankens kapitalresningskampanj.

Annons

Kristalina Georgieva nekar till anklagelserna.

Kinakännaren och frilansjournalisten Jojje Olsson är inte förvånad över händelsekedjan:

– Detta är en form av kinesisk påverkan som är utbredd och känns igen från Världshälsoorganisationen. Kina har de senaste åren ökat anslagen till flera internationella organisationer, och anser att detta bör bemötas med gentjänster. Eftersom institutioner som är fristående från kommunistpartiet knappast existerar inom det kinesiska politiska systemet, så sitter det i partitjänstemännens ryggmärg att även försöka styra multilaterala organisationer. Och oroväckande ofta så lyckas man, säger Jojje Olsson till Realtid.

Annons

Annons