Politik & samhälleNyhet

Utrikeshandelsministern: ”Jag är orolig”

Anna Hallberg, Åre Business ForumAnna Hallberg, Åre Business Forum
"Nu måste Sverige mer än någonsin vara en stark röst för öppen och stabil handel. När det gäller kriget så är det fruktansvärt, men i ekonomiska termer har vi en underliggande stark tillväxt och hög efterfrågan i vår exportindustri. Kring inflationen måste vi dock vara vaksamma och aktiva", säger Anna Hallberg. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg vill minska protektionismen och öka öppenheten – inte minst för att klara de uppsatta klimatmålen. Det säger hon i en intervju med Realtid.

Anders Frick

– Vi är ett av världens mest exportberoende länder och jag är ganska orolig just nu. Redan innan det fruktansvärda kriget som Ryssland startade i Ukraina så fanns det tecken på protektionism. Geopolitiken använde handeln som redskap och dessutom har vi haft problem med containertrafiken och insatsvaror som halvledare, säger Anna Hallberg till Realtid.

Just nu är hon på plats på Åre Business forum där hon talar sig varm för vikten av öppen handel, utan handelshinder.

Annons

– Nu måste Sverige mer än någonsin vara en stark röst för öppen och stabil handel. När det gäller kriget så är det fruktansvärt, men i ekonomiska termer har vi en underliggande stark tillväxt och hög efterfrågan i vår exportindustri. Kring inflationen måste vi dock vara vaksamma och aktiva, säger Anna Hallberg.

Hur vill du förändra handelspolitiken för att Sverige ska nå de uppsatta klimatmålen?
– Det här är vår ödesfråga. Utan en fri och öppen handel så kan vi inte nå klimatmålen. I kriser måste vi se till att rätt produkter kan flöda över världen. Klimatkrisen är en global kris och då ska vi möta den med globala lösningar. Sverige driver på för att ta bort handelshinder för gröna produkter och lösningar, säger hon.

Anna Hallberg tycker att Sverige absolut har en tung röst – trots landets storlek.

Annons

– Vi har nog EU:s starkaste röst vad gäller fri, öppen och hållbar handel. Vi är tuffa och starka, säger hon.

Anna Hallberg ansvarar även för de nordiska samarbetet, frågor som fick sig en rejäl törn under pandemin.

– Vi kan inte stänga gränser hit och dit som vi har gjort utan vi måste ha gemensamma lösningar. Där har vi lärt oss en läxa. Just nu pågår ett gemensamt krisberedskapsarbete i Norden, så vi drar erfarenheter av krisen. Detta ska vara världens mest integrerade region och det är ett ansvar som vi har att verkställa, säger Anna Hallberg.

Annons

Tror du att det kommer att bli så om och när nästa kris dyker upp – gör vi då det som ni nu har skakat hand på?
– Nej, inte fullt ut, om jag ska vara helt ärlig. Det är fem länder som har fem inrikespolitiska agendor, men vi kan nu komma mycket längre än vad vi gjorde förra gången, säger hon.

Se hela intervjun med Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister med ansvar för nordiska frågor, i Realtid-TV. I inslaget ger hon även sin syn på Sveriges handel med Kina samt svarar på frågan hur beroende Sverige ska vara av Ryssland>>

 

 

Annons