Kinesiska bolag listade i Shanghai och Shenzhen, så kallade A-shares, utgör enbart 0,8 procent av MSCI:s emerging markets index.
Börs

Utländska investerare fortsatt skeptiska till kinesiska bolag

48 procent av de utländska investerarna anser att det var fel av amerikanska MSCI att ta in kinesiska bolag i sitt emerging market index.

Uppdaterad 2018-07-24
Publicerad 2018-07-24

I maj i år inkluderade amerikanska MSCI 234 kinesiska börsbolag i sitt emerging markets index.

Beslutet var banbrytande, men har inte blivit den succé som man kanske hade hoppats på, rapporterar Reuters. En färsk undersökning visar att nästan hälften, 48 procent, av utländska invsterarna tycker att det var ett felaktigt belut att släppa in de kinesiska bolagen. Färre än en tredjedel, 27 procent, tycker att det var ett riktigt beslut.

Siffrorna kommer från Asian Corporate Governance Association (ACGA) och deras rapport som undersöker “Kinas unika system för bolagsstyrning”.

Bolagsstyrning har länge varit ett hett ämne för investerare med intresse för Kina, men MSCI:s beslut placerade frågan än mer i strålkastarljuset, skriver Reuters.

Kinesiska myndigheter arbetar på att förbättra bolagsstyrningen i inhemska bolag, men deras mål kan skilja sig från de internationella investerarnas, skriver Reuters.

Enligt den nämnda undersökningen känner 59 procent av de utländska investerarna att de inter förstår kinesisk bolagsstyrning.

Kinaexpert Frédéric Cho: Om finanssektorns okunskap om Kina

ACGA skriver i sin rapport att kinesiska myndigheter behöver göra mer för att mildra utländska investerares rädsla, särskilt vad gäller bolagsstyrning.

Enligt ACGA var frågetecken kring bolagsstyrningen i kinesiska företag ett av viktigaste skälen till varför investerarna dissade MSCI:s banbrytande beslut.

68 procent av de utländska investerarna som ingick i ACGA:s undersökning tycker att det är svårt att ha att göra med kinesiska bolag, listade i Kina.

Bara 2 procent av investerarna sa sig inte ha några problem med de kinesiska bolagen listade i Kina.

När amerikanska MSCI tog in 234 av de noterade bolagen på börserna i Shanghai och Shenzhen (så kallade A-shares) i sitt emerging markets index, motsvarade det mindre än en tiondel av alla kinesiska bolag noterade på dessa två börser.

Fakta kinesiska börsbolag

A-shares står i dag för endast 0,8 procent av MSCI:s emerging markets index.

Om kinesiska A-shares inkluderades fullt ut skulle de däremot motsvara mer än 42 procent av MSCI:s emerging markets index.

Medräknat kinesiska bolag som är listade utomlands, i exempelvis USA eller Hong Kong, står den kinesiska andelen av MSCI:s emerging market index redan i dag för 31 procent.

Allt enligt Reuters.

Platsannonser