Kinas ekonomi går på sparlåga. President Xi Jinping har nyligen uttryckt oro över ”potentiella faror” och framhållit vikten av att vara ”väl förberedd” för att möta landets allvarliga utmaningar.
Unga kineser vänder ryggen åt "kinesiska drömmen"
Mest läst i kategorin
Regeringen har introducerat stimulansåtgärder och försökt få fart på fastighetsmarknaden, men trots dessa ansträngningar ser Kinas tillväxtmål på 5 procent för 2023 ut att vara i fara.
Samtidigt är det oklart hur den ekonomiska avmattningen påverkar vanliga kineser, vars åsikter ofta censureras.
Två nya undersökningar ger dock en inblick i den växande pessimismen bland befolkningen, rapporterar BBC.
Minskad optimism
En studie visar att människor blir alltmer desillusionerade över sin framtid, medan en annan dokumenterar en ökning av protester på grund av ekonomiska problem.
Protesterna har ökat med 18 procent under andra kvartalet 2024, jämfört med samma period förra året, enligt China Dissent Monitor.
”Det är svårt att förutsäga hur sådant missnöje kan eskalera om ekonomin fortsätter att försämras,” säger Kevin Slaten, redaktör för China Dissent Monitor.
Undersökningar av kinesernas ekonomiska syn, genomförda av amerikanska forskare som Martin Whyte och Scott Rozelle, visar hur inställningen har förändrats över tid.
Pandemin var avgörande
I tidigare undersökningar, från 2004 till 2014, var majoriteten optimistiska om framtiden. Men i 2023 års undersökning säger bara 38,8 procent att deras liv har förbättrats – och mindre än hälften tror att det kommer bli bättre de kommande fem åren.
”Pandemin och de strikta covid-19-nedstängningarna har spelat en avgörande roll i att undergräva denna optimism”, säger professor Alfred Wu vid Lee Kuan Yew School of Public Policy i Singapore.
För många kineser blev nedstängningarna en påminnelse om statens auktoritära grepp, vilket förstärkte känslan av osäkerhet och missnöje.
Tydligt bland unga
Tidigare undersökningar visade att majoriteten av kineserna trodde att hårt arbete lönade sig, men 2023 hade denna uppfattning förändrats dramatiskt. Nu är det bara 28,3 procent som tror att deras ansträngningar kommer att belönas.
Istället är det allt fler som anser att rikedom snarare beror på familjens privilegier och kontakter än på talang eller utbildning.
Missnöjet är särskilt tydligt bland unga och låginkomsttagare.
Många av dem tvingas ta lågbetalda jobb eller återvända hem till sina föräldrar på grund av brist på arbetsmöjligheter. Fler unga har också anammat en ”lie flat”-attityd, där de medvetet väljer bort Kinas krävande arbetskultur för en mer avslappnad livsstil, skriver BBC.
Läs även:
Analytiker: Kinesiska räddningspaketet räcker inte. Realtid
Därför flyr västerländska företag Kina. Realtid