Undersökning: Näringslivet gör mer för klimatet än politikerna

Taggar i artikeln

ESG PwC
PwC, pensionsstiftelserPwC, pensionsstiftelser
Publicerad

Svenska folkets insatser när det gäller hållbarhet är otillräckliga och missnöjet med politikernas hållbarhetsarbete är stort. Näringslivet däremot kan kvittera ut ett bättre betyg. Det här visar en ny undersökning om hållbarhet som PwC tagit fram med stöd av Kantar/Sifo.

Realtid.se

– Åsikten är tydlig. 56 procent tycker att svenska folket gör för små insatser inom hållbarhetsområdet. Det är en ganska jämn bild som tecknas sett till ålder och geografisk tillhörighet. Däremot kan vi se ett något större missnöje bland kvinnor, säger David Ringmar som är hållbarhetsansvarig på PwC Sverige.

Störst är missnöjet med politikernas hållbarhetsarbete där 59 procent ger tummen ner till insatserna. Mest negativa är den yngre ålderskategorin, 18-34 år, där hela 66 procent menar att politikerna gör små insatser. Ur ett geografiskt perspektiv så är invånarna i storstadsområdena mest skeptiska och där Göteborg hamnar i topp med 65 procent som ger rött ljus till politikernas hållbarhetsinsatser.

Politikernas insatser inom hållbarhet

Annons

 

 

 

Annons

 

Andel svar – ganska eller mycket små insatser (procent) Källa: PwC:s undersökning Svenska folkets åsikter om hållbarhet

– Men det finns även positiva signaler i undersökningen. När det gäller näringslivet så är det bara 38 procent som tycker att företagen gör ett dåligt hållbarhetsarbete. Här verkar det som att äldre personer är mer positivt inställda. Bara 28 procent är missnöjda i kategorin 56-79 år, vilket kan jämföras med 47 procent i den yngsta gruppen 18-64 år. Missnöjet är även något större i storstäderna, säger David Ringmar.

Annons

 

Om undersökningen

Svenska folkets åsikter om hållbarhet är en attitydundersökning som PwC genomfört via Kantar/Sifo under maj 2022 och där 1 025 personer i åldrarna 18-79 år har medverkat.

Annons