Underjordisk affär för 40 miljarder

Taggar i artikeln

SL
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Connecting Stockholm tar över Stockholms tunnelbana. Det beslutade trafiknämnden i Region Stockholm under tisdagen. I maj 2025 tar företaget över uppdraget, som i dag ligger på MTR. Avtalets totala värde är ungefär 40 miljarder kronor.

Realtid.se

Avtalstiden löper över elva år och det finns ingen möjlighet till förlängning. MTR har haft uppdraget sedan 2009. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fyra anbudsgivare lämnade anbud i upphandlingen. I ett pressmeddelande skriver trafikförvaltningen att anbudsutvärderingen har skett med hänsyn till bästa förhållande mellan kvalitet och pris.

Förutom själva driften ingår även trafikplanering, trafikledning, bemanning och städning av stationer, trafikinformation, drift och underhåll av SL:s tunnelbanetåg och fordonsdepåer i uppdraget.

Annons

Connecting Stockholm AB är ett svenskt bolag som i sin tur har Go-Ahead och ComfortDelgro som huvudägare, med säte i Singapore.

Matthew Daniel Kinane är vd och Paul Mikael Åke Hansson på Deloitte är huvudansvarig revisor.

Företaget registrerades på Bolagsverket 2022 och huvudkontoret ligger i Malmö.

Annons

Go-Ahead Group har verksamhet i Norden genom regional- och lokaltåg i Norge och bussverksamhet i Sverige. Koncernen äger 55 procent av Connecting Stockholm. I Storbritannien görs en femtedel av alla tågresor med Go-Ahead, som dessutom är den största bussoperatören i London.

ComfortDelGro Group är ett av världens största transportbolag. Koncernen äger 45 procent av Connecting Stockholm. Förutom att vara marknadsledande i Singapore, där delar av tunnelbanan drivs av dotterbolaget SBS Transit, är ComfortDelGro verksam i sju länder, från Storbritannien till Nya Zeeland.

Go-Ahead Nordic är paraplyorganisation för Go-Ahead Groups satsning på Sverige, Norge, Danmark och Finland.  Koncernen är även aktiv i Tyskland, Irland och Singapore.

Annons

Annons