Finans Nyhet

Tysk varning för svenskt fastighetsbolag

Taggar i artikeln

Koggbron
Publicerad
Uppdaterad

Svenska fastighetsbolaget Auragen Realty säger sig sikta på en börsnotering under 2021 men redan nu säljs aktier till investerare inom EU. Tyska finansinspektionen varnar för att säljkampanjen sker utan godkänt prospekt och på hemsidan visas fastigheter som inte ägs av bolaget.

Per Agerman

Reporter: Per Agerman
Researcher: Anders Björkenheim

Tyska CapRate köpte i slutet på förra året flera bolag i den krisande Koggbron-gruppen och Malmöfastigheten Katrinelund. Affären gav visst hopp för obligationsinnehavarna att åtminstone få delar av pengarna tillbaka.

Det tidigare holdingbolaget Koggbron Fastigheter AB ingick inte i affären och nu visar det sig att även detta bolag fått en ny ägare. Thomas Melin bekräftar att bolaget nyligen har sålts. Vid en bolagsstämma den 8 december angavs holländska AuraGenix N.V. som enda ägare.

Annons

Svensken Anthony Norman sitter i styrelsen på AuraGenix och han var också med på en av stämmorna i Auragen i december då han agerade ordförande. Det framgår av handlingar insända till Bolagsverket. Norman är känd för sin inblandning i tidigare bolag som Cellpoint och Trig Social Media.

Thomas Melin sitter fortfarande kvar i styrelsen på Auragen men säger att detta är på väg att ändras, nya ledamöter ska tillträda. Men när Realtid talar med en av de föreslagna ledamöterna förnekar denne med bestämdhet all inblandning eller kännedom om bolaget:

– Jag har inte skrivit på några papper om ett styrelseuppdrag.

Annons

Trots detta skickades signerade dokument in till Bolagsverket i december för registrering. I förra veckan lämnades det dock in en komplettering där ärendet avskrivs då ”styrelseledamöterna samt den auktoriserade revisorn inte har accepterat uppdraget”.

För närvarande sitter alltså Thomas Melin och hans mångårige affärspartner Johan Tungard kvar i styrelsen. Melin hänvisar alla frågor om Auragen Realty till Anthony Norman men Realtid har inte lyckats att få en kommentar från honom trots upprepade försök under en längre tid. Frågan är nu vem som leder verksamheten i dagsläget.

Men det är inte den enda obesvarade frågan. Det visar sig att Auragen Realty på kort tid har satt upp två hemsidor på engelska och tyska där bolaget marknadsför sig som ett svenskt fastighetsbolag med 40 fastigheter och 1200 lägenheter i portföljen. Dessutom ska man ha 140 miljoner kronor i hyresintäkter.

Annons

På hemsidan marknadsförs också aktier för 20 euro styck vilket indikerar en värdering på omkring 600 miljoner kronor. För att backa upp värdet visar bolaget upp ett intyg som säger att bolagets fastigheter är värderade till över 800 miljoner kronor. Fastigheterna ska bland annat finnas i Malmö, Helsingborg och Järfälla. Det visar sig handla om gamla Koggbron-projekt som Katrinelund och Karlholms strand. Trots att dessa numera har nya ägare.

Katrinelund-projektet såldes alltså så sent som i slutet på förra året till tyska CapRate. Den nya ägaren reagerar på de påstående som Auragen gör i sin marknadsföring.

”Varken Koggbron Fastigheter/Auragen Realty AB, eller något annat företag ägt av Thomas Melin (eller Thomas Melin personligen) har kvar något direkt eller indirekt ägande i Katrinelund-projektet, inte heller finns det något partnerskap eller samarbete mellan CapRate Group och Thomas Melin eller hans företagsgrupp. Vi kommer att be honom att ta bort alla referenser och information som indikerar något annat”, skriver Thomas Demmel på CapRate i ett mail till Realtid.

Anders Högberg, nuvarande ägare till Karlsholms strand, säger sig inte känna till något om Auragen Realty men säger på samma sätt som CapRate att Auragens påståenden om ägande är grundlösa:

– Vi har ingen koppling till detta överhuvudtaget.

Trots att Thomas Melin via bolag är den senast kända ägaren, och fortfarande sitter i styrelsen, svär han sig fri från allt ansvar. Han hänvisar istället till Anthony Norman som han också säger sig ha talat med om den felaktiga informationen:

– Han påstår att det är en gammal hemsida med uppgifter som inte stämmer, säger Thomas Melin och tillägger:

– De har lovat att åtgärda det och ta bort det som är fel.

Thomas Melin understryker att endast bolaget är sålt, inga fastigheter har följt med i affären.

Noterbart är att de två domänerna registrerades så sent som i slutet av november förra året, alltså efter att CapRate-affären var känd. Även marknadsföringdokument där olika fastighetsinnehav lyfts fram är skapade sent i november. Trots detta anges de felaktiga uppgifterna om fastighetsinnehaven.

Samtidigt pågår försäljning av aktier i Auragen. Det bekräftar tyska finansmyndigheten Bafin i en varning som publicerades den 29 december. Enligt Bafin marknadsförs aktierna på den tyska marknaden. Bolagets två hemsidor finns i en tysk och en engelsk version och när man ringer det Stockholmsnummer som anges på hemsidan svarar en person på tyska.

I ett av försäljningsdokumenten anges att pengar för aktierna ska betalas in till en advokatbyrå i Stockholm. I dokumentet anges ett kontonummer hos SEB där pengar ska sättas in. Men på advokatbyrån uppger man att man ”har ingen klientrelation med det företag som du har angivit”.

Det visar sig också att det finns fler varningar. Den 26 november gick Auragen ut med ett pressmeddelande där man meddelar att man anlitat Royal Capital Management för att bistå med en aktieförsäljning inför en kommande notering. Brittiska tillsynsmyndigheten Financial Conduct Authority (FCA) publicerade den 10 december en varning för firman som enligt FCA används i bedrägliga syften för att sälja finansiella produkter. Det framgår inte om varningen gäller försäljning av Auragen-aktier i Storbritannien.

Royal Capital Managements hemsida har stängts efter FCA:s varning. En cachad version på Google visar att Auragen var länkat som ett ”ongoing project” redan den 15 november. Länken till informationssidan (roycapman.com/investments/ongoing-projects/auragen) fungerar inte längre. Realtid har inte lyckats att nå företrädare för firman för en kommentar. När vi ringer det uppgivna telefonnumret i England hamnar vi hos en automatisk telefonsvarare som på tyska förklarar att samtalet inte kan kopplas fram.

Uppdatering: Auragen Realty har publicerat information på olika tyska pressmeddelandetjänster de senaste veckorna. Ett pressmeddelande tar upp varningen från Bafin där bolaget uppger att det inte pågår någon publik försäljning av aktier som kräver prospekt. Däremot kan man köpa aktier enligt ett ”Friends & Family-Programm”. Ytterligare ett pressmeddelande beskriver någon form av erbjudande utanför börsen som gäller till 31 januari. Ett annat talar om en pågående handel utanför börsen mellan institutioner. Arbetet med en börsnotering uppges vara pågående.

Annons