Finans Nyhet

Tufft för jurister – rekordmånga arbetslösa akademiker

Taggar i artikeln

Saco
Publicerad

Arbetslösheten bland akademiker är på rekordnivåer. Och bland de som drabbats hårdast finns samhällsvetare och jurister.

Camilla Jonsson

Cirka 5,8 procent av akademikerna i arbetskraften var arbetslösa eller hade en plats i ett arbetsmarknadsprogram i slutet av september, 1,4 procentenheter högre än för ett år sedan, enligt en analys som Saco har gjort. Totalt rör det sig om 105 500 personer utan arbete.

– Så långt tillbaka vi har mätningar har vi aldrig någonsin tidigare sett så hög arbetslöshet bland akademiker, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Coronapandemin har slagit särskilt hårt mot vissa branscher och där den har slagit har det ofta varit väldigt hårt. Den yrkeskategori med högst andel arbetslösa är humaniora och konst. Den största gruppen, till antal, är samhällsvetare, jurister och inom handel och administration, främst inom privat sektor.

Annons

 

Fakta: Arbetslösa akademiker

I slutet av september 2020 var cirka 5,8 procent av akademikerna, med minst två års eftergymnasial utbildning, i arbetskraften arbetslösa eller hade plats i ett arbetsmarknadsprogram. Totalt är det 105 500 personer.

Det innebär en ökning med 1,4 procentenheter på ett år.

Fler kvinnor än män är arbetslösa, 56 600 respektive 48 900 personer. Andelen arbetslösa kvinnliga akademiker är 5,4 procent, en ökning med 1,3 procentenheter, och andelen män är 6,4 procent, en ökning med 1,7 procentenheter sedan september i fjol.

35 000 av de arbetslösa akademikerna har utbildning inom samhällsvetenskap, juridik, handel och administration.

Högst andel arbetslösa finns i gruppen som utbildat sig inom humaniora och konst: 12,2 procent, en ökning med 3,5 procentenheter sedan september förra året.

Utrikesfödda utgör en femtedel av akademikerna i arbetskraften, men 55 procent av de arbetslösa.

Bland inrikesfödda akademiker är arbetslösheten 3,4 procent.

I åldersgruppen 40–49 år är andelen arbetslösa något mindre än i övriga åldersgrupper, cirka 5,1 procent.

I övriga åldersgrupper är motsvarande andel 6,1 procent.

Källa: Saco

Annons