Juridik Nyhet

Tre döms till fängelse för grova bedrägerier

Taggar i artikeln

Bedrägerier
Publicerad
Uppdaterad

Tre personer döms av Skaraborgs tingsrätt för inbrottsstölder, grova bedrägerier och bedrägerier till fängelsestraff på fyra år,  fyra år och åtta månader respektive fem år. En fjärde person döms för penningtvättsbrott till villkorlig dom med böter.

Realtid.se

Målet rör inbrottsstölder som har begåtts mot äldre personer i deras hem och bedrägerier som har bestått av att det har gjorts bankomatuttag med deras bankkort. Tingsrätten har dömt två av de åtalade för merparten av de åtalade gärningarna. En av de åtalade har frikänts från de flesta inbrottsstölderna men har dömts för ett fall av inbrottsstöld och medhjälp i några fall samt bedrägeri. Det framgår av ett pressmeddelande.

Målet rör också grova bedrägerier och bedrägerier som har bestått av att personer runt om i landet har vilseletts att ingå förmedlingsavtal om försäljning av fordon mot betalning inom viss tid. Personerna har lämnat ifrån sig sina fordon och sedan inte fått betalt. Tingsrätten har dömt de tre åtalade mestadels i enlighet med åtalet.

De tre åtalade har ålagts att betala skadestånd i anledning av brotten. För var och en av dem rör det sig om belopp som överstiger 1 miljon kronor. Tingsrätten har också förverkat egendom från två av dem.

Annons

Åtalet mot den fjärde åtalade avser grovt penningtvättsbrott. Åklagaren påstod att personen hade tagit emot banköverföringar och fått kontantinsättningar på sina konton och att pengarna det handlade om härrörde från brott eller brottslig verksamhet. Åklagaren lade under förhandlingen i tingsrätten ner delar av åtalet, och tingsrätten har frikänt den åtalade i flera delar. Den åtalade döms för tre fall av penningtvättsbrott.

Annons