Finans Nyhet

Traderas e-tjänst får efterföljare

Publicerad

<pufftextlänk>E-handeln ökar starkt och med den följer bedrägerierna.</pufftextlänk> Intresset för att skydda sig gör att svenskar i allt större grad använder sig av mellanhänder som Traderas Payson och Blockets Internetgiro och när de handlar på nätet. ”Det har skett en fördubbling av dessa tjänster under hösten”, säger Blockets vd Pierre Siri.

Realtid.se

Konsumentsajten Cint har intervjuat 1.000 personer som handlat på nätet. Av dessa uppger 12 procent att de någon gång blivit lurade. 9 procent uppger att det blivit lurade av en privatperson. Av dessa uppger 65 procent att det handlar om förskottsbetalningar där produkten aldrig levererats.

– Det är inte konstigt att bedragarna kommer till nätet, när allt mer handel flyttas dit, säger Internetgiros vd Jesper Lilliesköld till Realtid.se.

Blocket grundade Internetgiro för cirka två år sedan. Internetgiro är nu avknoppat, men deras tjänster används allt mer av Blockets köpare. Genom att använda tjänsten kan köparen vänta på att varan anländer innan denne ger klartecken till Internetgiro att släppa vidare pengarna till säljaren.

Annons

Från Blockets sida märker man tydligt att medvetenheten hos konsumenterna har ökat.

– Vi har nog sett en fördubbling av användandet av Internetgiro, Payson och liknande tjänster under hösten, säger Pierre Siri.

Eftersom de flesta som handlar via Blocket köper av någon från samma ort dominerar fortfarande de klassiska betalningssätten. Men bland distansköparna använder nu mellan 10 och 15 procent en mellanhand för att inte bli blåsta.

Annons

På Tradera sker runt 600.000 transaktioner i månaden. Auktionssajten använder sig av flera sätt för att höja säkerheten. På sajten kan köparen bland annat se om säljaren har några anmärkningar sedan tidigare. Och för den som vill finns möjlighet att använda säkerhetstjänsten från Payson, som kan ge leveransgaranti.

– I dag har vi runt 100.000 användare av vårt system och antalet ökar med 1.500 till 2.000 personer per vecka, säger Niklas Söderholm, vd för Payson.

Koll.se kan inte i dagsläget erbjuda någon säkerhetstjänst som ansvarar för själva transaktionen.

Annons

– Just nu tittar vi på olika leverantörer som kan erbjuda en sådan tjänst och under första kvartalet 2006 ska den finnas på plats. Viktigast är att kunderna känner sig trygga, säger Per Henriksson, vd för Koll.se

Även hos Ebay upplever man behovet av ett ökat skydd. Nyligen har de infört ett köpskydd på sin svenska sajt som innebär att kunder som inte fått den vara som hon eller han beställt kan ersättas med upp till 1.500 kronor.

Yvonne Edenholm

yvonne.edenholm@realtid.se

Petter Brunnberg

petter.brunnberg@realtid.se

Annons