"Tradera växer så det knakar"

Auktionssajten Traderas positiva utveckling gör att huvudägaren, riskkapitalbolaget IT-Provider, tänjer på sin filosofi om när det är dags att gå ur.

– Vi vill fortsätta att utveckla bolaget, säger Gösta Johannesson, partner på IT-Provider.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-02-02

Riskkapitalbolaget IT-Provider har i dag 26 bolag i sin portfölj. Av dem finns cirka tio inom mediesektorn. Nyhetsbrevet Mediatrender påstår i dag att IT-Provider är på väg att investera i en inte namngiven digital tv-kanal och produktionsbolag.

Andra riskkapitalisters satsning på tv-kanalen K-World borde avskräcka. K-World slukade 700 miljoner kronor under åren 1998-2002.

Gösta Johannesson ställer sig också frågande inför Mediatrenders uppgifter.

– Vi investerar i nordiska teknologiföretag med en femårshorisont. Vår nuvarande fond som startade 2003 har 1,2 miljarder i kapital varav vi investerat 200 miljoner, säger Gösta Johannesson.

En del av kapitalet är reserverat för ytterligare investeringar i de befintliga bolagen.

Och antalet bolag som knackar på dörren har blivit mer hanterligt jämfört med åren 1998-2000.

– Då var det närmare 2.000 bolag om året som vi tittade på. Nu är det 200–300 under ett år. Av dem så är det cirka 25 procent som vi verkligen gräver ned oss i. Bolag som ligger utanför vårt område som till exempel bioteknik tackar vi nej till direkt, säger Gösta Johannesson.

Han ser också att de unga företag som söker riskkapital är mer realistiska i dag.

– Många av dem vi träffar är entreprenörer som har klarat lågkonjunkturen.

Den senaste investeringen var för 14 dagar sedan då IT-Provider gick in som ny huvudägare i kabelteknikbolaget Macab. Macab fick 20 färska miljoner från IT-Provider.

– Ett klart intressant bolag med teknik från Ericsson som de kundanpassar.

Macab tog över bredbandsprojektet Multilet som utvecklades av Ericsson Business Innovation. Multilet är en teknik anpassad för hyreshus, där koaxialkabeln till tv:n kan användas för bredbansanslutning parallellt.

– Det är väsentligt billigare än att dra fiberkabel och inom två år kommer Multilet att ge 100 megabits internetuppkoppling, säger Gösta Johannesson.

– Det var en billig investering för oss jämfört med hur mycket Ericsson lagt på utveckling av patentet, menar han.

Den andra investeringen som Gösta Johannesson lyfter fram är auktionssajten Tradera.

”Nordens svar på E-bay”, kallar Gösta Johannesson Tradera för. IT-Provider gick in i bolaget redan i slutet av 1999. Sedan dess har IT-Provider investerat 50 miljoner i bolaget och är störste ägare med 45 procent av aktierna.

– Tradera har i dag en omsättning motsvarande cirka 12 miljoner kronor i veckan, men jag det finns en säsongsvariation i omsättningen. Den underliggande trenden är dock mycket stark, säger Gösta Johansson.

Vid den riktade nyemissionen i oktober gick oljefamiljen Lundin in med 22,5 miljoner kronor i Tradera och fick 15 procent av aktierna. Det innebär en värdering av bolaget till 150 miljoner kronor.

Men trots det uttalade målet att casha hem efter 4–5 år vill IT-Provider ligga kvar i Tradera.

– Vi kommer att fortsätta utveckla bolaget. Vi vill utveckla kundtillströmningen bland annat genom nya communities och satsa mer på marknadsföring.

Däremot behövs inte nytt kapital tillföras.

– Tradera har ett positivt kassaflöde. Bolaget utvecklas oerhört väl just nu, säger han.

Däremot gick IT-Provider ur en annan av sina långvariga investeringar. För två veckor sedan sålde bolaget de sista aktierna i Multi Q, som tillverkar platta skärmar. IT-Provider gick in i Multi Q 1998 och var tidigare största ägare med 39 procent av aktierna.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in