Mat & Dryck Krönika

Toppa vinterformen med chili

Taggar i artikeln

Jens Linder
”Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker att en riktigt stark chiligryta får igång kroppens system rejält. Man börjar svettas och känner sig renad. Det är som kulinariskt bastubad att sleva i sig ett sådant långkok,” skriver Jens Linder. Foto (matfoto): Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Är du under isen så här i början av året? Jens Linders bästa recept är i så fall att bota tröttheten med chili.

Jens Linder

Kanske känner ni er också vissna, trötta och orkeslösa? Törhända har ni precis varit sjuka? Det är ju många som legat för ankar så här efter storhelgerna.  Då rekommenderar jag motmedel i form av chilistarkt käk. Jag har provat, och nog känner jag redan lite piggare.

Det är ju märkligt med chili, att den ger en känsla av brand i munnen, trots att inget farligt sker. I Sverige har många av oss lärt sig att uppskatta denna eldiga smärtkänsla, som förr var oöverstiglig för de flesta. Själv kan jag inte längre njuta av vanliga ostbågar, utan måste ta till modeller med chili.  Och mina barn har sedan länge övergivit tomatketchupen för koreansk gochujangsås.

Men hur mycket styrka man tål är förstås högst personligt. Glöm inte det om ni provar något av dagens recept. Finjustera styrkan efter egen smak. Och om någon vid matbordet vill ha det ännu starkare, sätt fram någon hot sauce eller färsk finhackad chili till dem.

Annons

Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker att en riktigt stark chiligryta får igång kroppens system rejält. Man börjar svettas och känner sig renad. Det är som kulinariskt bastubad att sleva i sig ett sådant långkok.

Hm, det är lite kvar av chiligrytan sedan provlagningen. Jag tror jag måste sleva i mig den nu.

Krämig tomatsoppa med rökt chili

Den här soppan blev så god, och vi i familjen åt den en riktigt ruggig dag, som förrätt. Den värmde gott. Den som vill kan tillsätt i någon matsked finhackad basilika mot slutet, eller pytsa i en skvätt torr sherry. Servera gärna bröd och gott pålägg till.

Annons

3–4 fullportioner, 5–6 förrättsportioner

1 rökt chili, exempelvis chipotle
1 dl finhackad gul lök
1 msk olivolja
1 msk milt paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 liter kycklingbuljong
1 ½ dl vispgrädde
5–7 droppar röd tabasco
Nymald svartpeppar
1 nypa socker
1 tsk pressad citron
Eventuellt lite vatten

Annons

1. Lägg chilin i blöt i pyttelite ljummet vatten. Låt stå så länge.
2.  Färs löken i olivoljan i tio minuter på medelgod värme under omrörning tills den är mjuk och doftar gott. Tillsätt paprika och fräs ytterligare några minuter.
3. Häll i krossade tomater, kycklingbuljong, tabasco och den uppblötta chilin. Låt nu sjuda på låg värme utan lock i en halvtimme. Fyll på med vatten om den reduceras för mycket.
4. Mixa soppan tills den blir helt slät och smaka av med peppar, socker, citron och möjligen salt eller lite vatten.
5. Servera het, gärna med bröd och långlagrad hårdost.

Grön chiligulasch

Det här är påhitt som jag ofta varierar är chiligulash, en sammanslagning av amerikansk chiligryta och ungersk gulasch helt enkelt. Kombinationen av vitlök, paprika och kummin och chili ger så smakrika och eldiga grytor. I den här nya varianten har jag i rå grön paprika precis mot slutet

8 portioner

1,2 kg högrev eller nötbog
1 msk salt
Cirka 1 krm nymald svartpeppar
2 dl finhackad gul lök
2 msk finhackad grön chili
2 msk baconflott eller smör
2 tsk hel kummin
1 dl milt paprikapulver
1 msk finhackad vitlök
1 burk krossad tomat
1 liter vatten
2 dl grovhackad grön paprika
1 msk pressad lime

1. Skär köttet i tärningar som är en centimeter stora och salta dem. Låt gärna saltet dra in i köttet 15 minuter.
2. Fräs lök, paprika och chili i fettet på låg värme i en rymlig gryta tills löken blir genomskinlig.
3. Lägg ner köttbitarna och bryn under omrörning (de ska inte bli hårt brynta).
4. Tillsätt kummin, paprikapulver, vitlök och tomat. Låt alltsammans fräsa ett par minuter till.
5. Häll på vattnet. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme en timme eller tills köttet känns mört.
6. Kärna ur och finhacka paprikan och mixa i mixer med limen till en halvslät röra. Tillsätt denna i grytan. Låt sjuda någon minut till. Smaka av.
7. Servera direkt från grytan, gärna i varma djupa tallrikar. Gärna med ett gott bröd till. Apelsinsalladen nedan passar fint till.

Apelsinsallad med chili, mynta och oliver

Kombinationen chili, mynta och citrus lärde jag mig uppskatta på Sicilien. Sedan dess gör jag regelbundet denna lilla sidosallad.

4 småportioner
2 apelsiner
1 silverlök
1–2 torkade röd chilifrukter (eller 1 tsk mald chili)
2–3 blad grönmynta
Salt efter smak
Nymald svartpeppar
1 msk olivolja

1. Skala och skiva silverlöken och lägg den i iskallt vatten.
2. Skala apelsinerna med en vass kniv (man skär bort skalet uppifrån och ner, runtom). Filea fruktköttet eller skär det bara i småbitar. Spar fruktsaften så gott det går i en lite salladskål.
3. Dela, kärna ur och stöt chilin fint. Hacka myntan. Blanda allting i skålen: chili, mynta, apelsin, lökringar, oliver och olivolja. Krydda med salt och peppar.

Ps. Lämpliga drycker till chilistark mat finns det gott om. Yoghurtdrycken ayran, lätt lageröl, lätta röda viner, germanska vita med restsötma och inte minst julmust och cola–drycker. Min särskilda last är att dricka svensk porter till chiligrytor, men det är nog inte allas melodi. Ds.

Annons